Comerțul ambulant a luat locul chioșcurilor din Timișoara

Comerțul ambulant a luat locul chioșcurilor din Timișoara

Comerțul ambulant a luat locul chioșcurilor din Timișoara

Diverse forme de comerț ambulant, cu marfa nouă sau second hand, cu legume sau fructe, bineînțeles fără autorizații de comerț stradal sau case de marcat, au apărut exact pe locații unde au funcționat chioșcuri de presă sau de alimentație în Timișoara.

O astfel de improvizație, sub forma unei insalubre tarabe la care se vinde pepene roșu și galben, a apărut luni, 10 iulie 2023, pe Calea Lipovei. Întâmplător sau nu, exact pe locația unde, până acum două luni, funcționa un chioșc de ziare, reviste și cărți.

Astfel, pe mijlocul trotuarului, au fost puse două containere mari cu pepene roșu, iar în fața lor, două lăzi cu pepene galben.

Piață ambulantă, direct pe trotuar, fără să afișeze vreo certificare sau aviz de comerț stradal. Și producând, inevitabil, zeamă, mizerie și miros specific, spre “deliciul” trecătorilor, dar mai ales al locatarilor din blocurile de lângă piața ad-hoc. Important este că taraba are și reclama stradală pe o tablă, un fel de afiș, pe care este inscripționat cu stil “Lubeniță de Lovrin” dar și un carton cu îndemnul “Încurajați producătorii cumpărând de la noi”.

CITEȘTE ȘI: Prefectura închide temporar centrul pentru persoane fără adăpost al Fundației Timișoara ’89

Și de ce ar încerca să vândă acești comercianți în oricare dintre piețele orașului, unde trebuie plătite taxe, când pot să o facă direct pe trotuar, așa ca-n Balcani? Evident, nici Poliția Locală și nici vreo altă instituție nu are nici cea mai mică problemă cu containerele așezate în mijlocul drumului. Comerț “civilizat”, demn de un oraș european, așa cum îl alintă primarul Dominic Fritz.

Pe 27 iunie 2023, Renașterea bănățeană vă semnala reapariția vânzătorilor ambulanți, cu diverse mărfuri, noi sau second hand, expuse pe măsuțe sau direct pe trotuar, pe aliniamentul Bd. Regele Carol – Piața Iosefin – strada Văcărescu. Este vorba despre noul concept de dezvoltare marca Fritz-Lațcău: talcioc pe trotuar în loc de chioșcuri (Dezvoltare marca Fritz-Lațcău: talcioc pe trotuar în loc de chioșcuri).

În cazul de pe Bulevardul Regele Carol, reporterii Renașterii bănățene au petrecut, mai multe zile la rând, câteva ore în zona respectivă, pentru a vedea reacția oamenilor la acest vechi model de comerț stradal, care se practica la piața de vechituri de pe strada Mureș. Cea mai interesantă a fost reacția patrulelor care au trecut pe lângă vechiturile puse pe măsuță, iar altele pe niște cârpe, pe trotuar.

Nici una dintre cele trei patrule ale Poliției Locale Timișoara și nici cea a poliției naționale nu s-au oprit măcar pentru o clipă să pună o întrebare sau, măcar din curiozitate, să vadă despre ce marfă este vorba. Asta, în ideea în care, în zona respectivă și mai ales în Piața Iosefin, pe vremuri patrule mixte de poliție și jandarmerie făceau acțiuni de prindere a vânzătorilor de țigări netimbrate.

Și pentru a confirma cele sesizat de către ziarul nostru, pe 30 iunie 2023, polițiștii locali din cadrul Biroului Poliția Piețelor au organizat o acțiune cu efective mărite în Piața Iosefin, la care au participat și polițiști locali din cadrul Serviciilor Inspecție Comercială, Protecția Mediului, Ordine Publică și Rutier, pentru a verifica modul în care se respectă legislația pe diverse domenii de activitate. Atât în piețe, cât și pe domeniul public, pe trotuarele ocupate de vânzătorii ambulanți.

Între timp, licitațiile pentru amplasamentele viitoarelor chioșcuri din oraș și prezentarea noilor modele de chioșcuri se lasă așteptate.

Urmează, oare, acțiunea “Lubenița”?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Comerțul ambulant a luat locul chioșcurilor din Timișoara

  1. Comentariu copiat din alt articol:
    Dl. Sandu, poate analizați sau cereți explicații publice referitoare la organizarea „festivalului pepenilor”. Vineri seara apare anunț la o publicație mai puțin cunoscuta ca de luni se depun cereri, nimic pe pagina Piețe SA. Mai mult, legalitatea evenimentului depășește din toate punctele de vedere regulamentul de comerț stradal in Timișoara, acesst tip de comert nefiind inclus in regulament, taxa de ocupare a domeniului public fiind încasată de Piețe SA si fiind de 4x fata de cât este adoptat prin HCL, Primăria neîncasand nimic. În aproape toate punctele sunt doar bisnitari fiind interfața producatorilor, unde este în Banat lubenita coapta la 01.07.2023 ? Sper sa citească cine trebuie și sa ajungă la cine trebuie acest comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *