Prefectura închide temporar centrul pentru persoane fără adăpost al Fundației Timișoara ’89

Prefectura închide temporar centrul pentru persoane fără adăpost al Fundației Timișoara ’89

Prefectura închide temporar centrul pentru persoane fără adăpost al Fundației Timișoara ’89

Demonstrație de forță a Prefecturii Timiș, care împreună cu o echip mixtă de control au început controalele la centrele pentru persoane vârstnice, pentru copii și pentru persoane cu handicap. Prefectul a participat personal la o parte din controale.

Ironic, facerea de bine…

Luni, 10 iulie 2023, echipele mixte de control au închis temporar activitatea unui centru dedicat persoanelor fără adăpost, de pe strada Martir Gogu Opre. Este vorba despre căminul Fundației Timișoara ’89, cu o capacitate de 45 de locuri.

„Chiar în acest moment, una dintre cele trei comisii mixte scrie un proces verbal prin care se închide temporar activitatea unui asemenea centru. Este vorba despre centrul de pe strada Martir Gogu Opre, nr. 24, Fundația Timișoara 1989.

Ce-i drept, este un centru care găzduiește persoane fără adăpost, dar s-au constatat deficiențe majore. Înțeleg că nu există autorizație DSVSA pe bucătărie, probleme de igienă. (…) În cursul acestei zile, persoanele cazate vor fi relocate la alte centre sau, dacă este cazul, la unități spitalicești.

În acest moment căutăm soluții. Avem o celulă de criză care lucrează la nivelul prefecturii”, a declarat prefectul Mihai Ritivoiu.

Petru Ilieșu, directorul Fundației Timișoara ’89, a explicat că toate neregulile constatate vor fi remediate în două-trei zile, acestea fiind unele minore.

Mai trebuie spus că Petru Ilieșu este cunoscut ca unul dintre cei mai dedicați și longevivi lucrători sociali din Timișoara și are o reputație foarte bună în toate mediile sociale. El a deschis, după 1990, prima fundație umanitară din România și se luptă de 33 de ani să ajute săracii Timișului. O muncă grea, din care nu s-a îmbogățit niciodată.

”Controlul a fost în urmă cu doi sau trei ani. Nu se fac controale, vă dați seama ce implică asta? Acum e un hei-rup peste tot, acum s-au trezit. Problemele fundamentale nu țin de micile deficiențe pe care le au unii și alții, ci țin de insuficiența centrelor. Asta e marea problemă.

Sunt bolnavi proveniți de la Gătaia, nu au voie să îi țină decât o anumită perioadă de timp, ce facem cu oamenii ăștia? Acum vorbim de relocare. Spuneți-mi unde se va face o relocare? Mergeți la toate centrele din Timișoara și vedeți că nu sunt pline, sunt arhi-pline, pentru că nu există suficiente centre.

Unde se duce un tânăr de 27 de ani cu retard psihic și alte afecțiuni psihice, unde se va duce el după 2 ani de stat aici? Sunt probleme de legislație. Nu neg problemele interne pe care le avem aici, nu cred că sunt lucruri atât de grave pentru că s-au găsit poate patru kilograme într-un congelator de… rătăcite acolo.

Ne-au dat o suspendare până la momentul în care noi remediem, dar noi în 2-3 zile putem remedia, dar nu sunt lucruri grave, punga aceea de alimente care se va arunca, apoi mai sunt probleme la contracte care trebuie să le actualizăm. Nu puteam funcționa, dacă nu aveam licență. Avem și decret de utilitate publică. E prima organizație umanitară înființată în România. Lucrurile nu sunt așa de grave. Trebuie făcute niște actualizări ale situației, trebuie să ajungem la zi”, a declarat Petru Ilieșu.

Lună și bec la căminele private scumpe

Prefectul a fost pe teren, împreună cu echipele de control, la o acțiune la care a invitat și presa, la un centru privat pentru îngrijirea persoanelor bolnavilor de pe strada Olanda din Timișoara. Aici, majoritatea persoanelor cazate suferă de demență. În măsura în care ne-au putut răspunde întrebărilor, bolnavii s-au declarat mulțumiți de condițiile din centru.

„Dacă, în trecut, în ieșirile mele, am făcut apel ca organele de control mai întâi să îndrume, și mai apoi să controleze, pentru a nu pune o presiune excesivă și nejustificată pe agenții economic, de data aceasta am spus că vor fi controale la sânge. (…)Până în acest moment nu au fost probleme (legate de tratamentul la care sunt supuse persoanele cazate – n.r.). Astăzi nu avem asemenea informații. La finalul controlului vom pune la dispoziție un raport extins cu toate constatările. Ne raportăm la aceste controale gândindu-ne că ar putea fi părinții sau bunicii noștri. (…)

Pe lângă căminele de lux, de câteva mii de euro (pe lună – n,r.), noi le controlăm pe toate. Astăzi am venit la un cămin ceva mai mic, dar echipele vor merge peste tot. De ținut cont că toate aceste centre primesc bani, bani frumoși, de la instituțiile statului pentru aceste servicii. Până la 4 – 6.000 de lei (pe lună, pe pacient – n.r.), în funcție de gradul de dizabilitate al persoanelor”, a mai declarat prefectul Ritivoiu.

CITEȘTE ȘI: Polițiști locali agresați de doi bărbați, în Piața Bălcescu din Timișoara

În această săptămână, potrivit prefectului, vor fi controlate toate centrele de cazare pentru bătrâni, copii, persoane cu dizabilități și persoane ale străzii din județ. Echipele mixte trimise pe teren sunt formate din angajați ai Agenției Județene pentru Plăți şi Inspecție Socială (AJPIS), Direcției de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), și ai Inspectoratului de Poliție Județean Timiș (IPJ).

În total, 112 centre și azile vor fi verificate, în județul Timis.

”Avem o situație cu 112 centre în acest moment, iar la final o să avem exact situația, câte sunt private. Majoritatea sunt private, cu excepția centrelor de la Direcția pentru Protecția Copilului și persoanelor defavorizate, respectiv centrele sociale ale primăriilor, majoritatea sunt centre private ale unor asociații, fundații care primesc bani.

În momentul în care o comunitate locală nu poate să își gestioneze singură aceste servicii, are prea multe cereri, atunci externalizează aceste servicii. Asta s-a întâmplat și la București, asociații și ONG-uri care iau banii și au grijă de oameni”, a mai spus prefectul de Timiș.

Ceea ce nu a luat în calcul este tocmai ce a declarat Petru Ilieșu, directorul Fundației Timișoara ’89, cu peste 30 de ani d experiență în domeniu: în marea lor majoritate sunt oameni săraci, oameni ai străzii, unii cu probleme grave de sănătate, cu probleme psihice, care nu își permit un loc într-un azil privat de lux. Și lipsa de locuri în centrele existente este acerbă, toate centrele și căminele fiind arhipline, Deci relocarea despre care vorbește prefectul de Timiș este sublimă, dar practic nu poate fi rezolvată.

Primăria Timișoara se laudă, brusc, cu noi proiecte pentru bătrâni

Ca prin minune, municipalitatea timișoreană vrea să rezolve rapid “îmbunătățirea semnificativă a calității vieții seniorilor Timișoara”, dacă tot este un subiect la modă.

Astfel, intempestiv, consilierii locali au fost convocați în ședință de îndată, marți, 11 iulie, de la ora 10, pentru a aproba două proiecte cu finanțare nerambursabilă europeană și din bugetul național, în valoare de aproape 11 milioane de lei, pe care Primăria Municipiului Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială (DAS) dorește să le implementeze.

Primul proiect pe care DAS îl va depune pentru finanțare prin PNRR se referă la construirea de la zero și dotarea unui nou Centru multifuncțional pentru persoane vârstnice, care va include un centru de zi de asistență și recuperare și o unitate de îngrijire la domiciliu. Valoarea totală a proiectului este de 7,3 milioane de lei (fără TVA), din care 6,1 milioane de lei, fonduri nerambursabile, prin PNRR, 1,1 milioane, fonduri de la bugetul de stat și 145.000 de lei (2% din valoarea proiectului) de la bugetul local.

Viitorul centru va fi construit pe strada Lorena și va avea o capacitate de 50 de seniori/zi, care vor putea beneficia de asistență și recuperare, în timp ce serviciul de îngrijire la domiciliu va putea deservi 25 de persoane vârstnice/zi.

Al doilea proiect se referă la depunerea unei solicitări de finanțare în valoare de circa 3,6 milioane de lei, la Ministerul Muncii, pentru renovarea capitală a trei centre existente în municipiu: Căminul pentru persoane vârstnice „Inocențiu M. Klein”, Centrul de zi pentru Bătrâni din cadrul Complexului pentru persoane vârstnice „Sf. Arh. Mihail și Gavril” și Clubul Pensionarilor.

Ambele proiecte vor fi depuse imediat după aprobarea lor de către Consiliul Local Timișoara, conform celor de la Serviciul Comunicare al Primăriei Timișoara.

Bineînțeles, gestul este unul lăudabil, doar că pe moment este vorba doar de intenția de a aplica cu niște proiecte pentru finanțare prin PNRR și de la Ministerul Muncii.

Până la concretizarea lor poate dura câțiva ani, tocmai de aceea primăria nici nu a menționat un orizont de timp pentru realizarea celor două proiecte.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *