Combaterea ambroziei, stabilită prin lege

În ultima vreme, în rândul populaţiei s-a constatat o creştere a reacţiilor alergice la contactul cu ambrozia, o plantă care creşte îndeosebi în zonele necultivate sau lăsate în paragină. Sistemul respirator sau pielea pacientului dezvoltă o reacţie neobişnuit de puternică atunci când polenul ambroziei este inhalat şi apar simptome extrem de neplăcute: scurgeri nazale, strănuturi în rafale, senzaţie de nas înfundat, mâncărime la nivelul nasului, lăcrimare şi umflarea pleoapelor.

Autorităţile judeţene au încercat să ia măsuri, însă, din cauza vidului legislativ, demersurile s-au limitat la campanii informative în rândul cetăţenilor. Iată că acum există cadrul legal necesar prevenirii şi răspândirii acestui fenomen. Senatul a adoptat o lege conform căreia proprietarii şi deţinătorii de terenuri vor executa cel puţin o dată pe an lucrări de întreţinere a terenurilor, prin cosire, smulgere şi erbicidare.

Numărul celor obligaţi să ia măsuri este însă mai mare, pentru că astfel de îndatoriri le revin şi administratorilor drumurilor publice, a căilor ferate, a cursurilor de ape, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi bazinelor piscicole, în urma amendamentelor depuse de senatorul timişean Eugen Dogariu.

De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsuri pentru evitarea instalării ambroziei. Nerespectarea dispoziţiilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi destul de drastice. În cazul acestei legi, Camera Deputaților este for decizional.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns