Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” se primenește pentru începerea școlii

liceul pedagogic 1

Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” se primenește pentru începerea școlii.

Dacă vacanța de vară este într-atât de așteptată, îndeosebi de elevi, fiind cea mai generoasă perioadă de relaxare din an, pentru directorii unităților de învățământ reprezintă, adesea, intervalul dedicat lucrărilor gospodărești la locul de muncă, finalizării munților de documente, întocmirii planurilor pentru noul an școlar, stabilirii regulamentului intern, coordonării activităților specifice și câte și mai câte.

CITEȘTE ȘI: A dispărut un copil. Cei ce pot furniza informații sunt rugați să sune la 112

Componenta financiară este cea care, cel mai adesea, dă mari bătăi de cap unui manager. De ani buni, educația este una dintre Cenușăresele sistemului public, ceea ce înseamnă, cu unele excepții, mici cârpeli pe ici, pe colo, voluntariat cât cuprinde și contribuții din zona privată. Așa se face că, în absența unui suport bănesc substanțial din partea statului, multe dintre planurile, oricât de minunate ar fi, ale angajaților din învățământ rămân doar idei pe hârtie.

liceul pedagogic 1 1

La nivelul Timișoarei, primăria alocă, anual, anumite sume unităților de învățământ care solicită sprijin în vederea realizării unor lucrări de infrastructură sau achiziționării diverselor bunuri necesare. Banii, însă, sunt puțini comparativ cu nevoile reale. Cu acest sprijin fragil, se repară o ușă, se zugrăvește o clasă, se înlocuiește un scaun rupt.

Una dintre instituțiile de învățământ cu care Primăria Timișoara a fost mai generoasă în acest an este Colegiul Național Pedagogic ”Carmen Sylva”, care funcționează într-un edificiu monument istoric, vechi de 120 de ani. Școala a primit o finanțare de 215.077 lei, bani pe care conducerea instituției i-a folosit pentru realizarea unor lucrări de reînnoire a spațiului de învățământ, în care, din toamnă, vor păși circa 1.900 de elevi.

liceul pedagogic 2

Nu este o sumă îndeajuns de mare pentru anvergura unei asemenea școli, drept pentru care conducerea unității de învățământ a încercat o distribuire a banilor chibzuită, prioritizând nevoile stringente.

Potrivit directoarei Claudia Muntean, sunt trei categorii de lucrări care se execută în momentul de față: dezinsecția și igienizarea sălilor de clasă (zugrăvire, vopsire), reparea, rașchetarea și paluxarea parchetului, precum și reparații la mobilierul deteriorat. Se lucrează intens, pentru că toate acestea trebuie finalizate până la începerea noului an școlar, astfel încât elevii să poată învăța într-un spațiu curat.

În paralel, se derulează ample lucrări la fațada clădirii, acestea fiind cuprinse într-un proiect separat, demarat anul trecut de municipalitate. Administrația locală a semnat contractul pentru execuția lucrărilor de reabilitare a fațadei, acoperișului și tâmplăriei, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro.

liceul pedagogic 3

”Este o lucrare foarte importantă. Se izolează podul, se înlocuiesc țiglele sparte, se schimbă tâmplăria de la geamuri… Vechea tâmplărie a putrezit, în timp. Unele ferestre nu mai stau închise decât prinse în șuruburi sau în cuie. În unele săli nu se poate aerisi, în multe clase bate vântul prin ferestre. În proiectul inițial era prevăzută recondiționarea tâmplăriei. Acum 20 de ani, a mai fost efectuată o lucrare de amploare a liceului, cu fonduri europene, dar atunci tâmplăria a fost recondiționată. Am insistat ca acum să fie înlocuită, pentru că e distrusă, lemnul fiind foarte vechi. Am discutat cu cei de la primărie, au fost foarte cooperanți și au înțeles că înlocuirea tâmplăriei este o necesitate.”

Lucrările de reabilitare a fațadei, acoperișului și tâmplăriei se vor derula pe tot parcursul anului, motiv pentru care, o parte din activitatea didactică se va muta, temporar, în online, prin rotație, pentru a nu perturba procesul educațional. ”Timp de o săptămână, fiecare clasă în care se vor efectua lucrări la tâmplărie își va desfășura activitatea în sistem online, fără ca orarul să sufere modificări. Am discutat cu părinții pe această temă și au fost de acord”, a precizat Claudia Muntean.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *