Colectiv

colectiv

Au trecut doi ani de la tragedia din Clubul Colectiv care a dus la moartea a 65 de persoane şi a generat, câteva săptămâni mai târziu, ample demonstraţii stradale antiguvernamentale care au culminat cu prăbuşirea cabinetului Victor Ponta.

În tot acest timp, ancheta a mers greu, pentru că este dificil de identificat vinovăţia fiecăruia dintre cei anchetaţi, mai ales că o parte din vină o poartă şi organizatorii spectacolului, care nu au asigurat intervenţia în caz de incendiu, deşi conţinea elemente pirotehnice.

Dincolo de tragedia în sine, de impactul emoţional pe care l-a avut asupra întregii ţări, repercusiunile politice au fost echivalente cu cele ale mineriadei din 1991, ducând la formarea unui guvern minoritar de tranziţie până la alegerile parlamentare.

De data asta victimă a fost Victor Ponta, până atunci lider incontestabil al PSD, obligat mai târziu să accepte un rol minor în partid până de curând, când a fost exclus pentru insubordonare. Am putea spune că a fost şi o lovitură politică a opoziţiei, care a cochetat cu fostul premier Dacian Cioloş în speranţa că-şi va îmbunătăţi scorul electoral, lucru care nu s-a întâmplat.

Cât priveşte ancheta propriu-zisă, va fi dificil, cum spuneam, ca întreaga vinovăţie să fie aruncată pe patronii clubului, pe firma care a asigurat efectele pirotehnice sau pe reprezentanţii statului care au dat avize de funcţionare, ţinând cont şi de faptul că era un spaţiu în care se desfăşurau şi evenimente muzicale cu artificii, aspecte ce contribuie la dimensiunea politică a procesului.

Pentru că, să nu uităm, aşa cum au fost efectele sociale cu doi ani în urmă, ele se pot repeta, reprezentând motivul unor noi acţiuni de protest stradale. Sigur, ne putem întreba ce s-a schimbat între timp în sistemul de sănătate, cum se poate interveni mai rapid şi cu rezultate mai bune în situaţii de urgenţă, cât de exigenţi sunt cei responsabili cu organizarea unor spectacole muzicale cu precădere în spaţii închise şi cât de corecte sunt avizele de funcţionare ale unor cluburi şi săli.

De pildă, la clubul Colectiv, intrarea era printr-un container, fără să existe o altă ieşire. Chiar simpla incendiere a containerului putea avea consecinţe nefaste. Atunci a fost folosită expresia „Corupţia ucide”, ca formă de protest antiguvernamentală, însă caracterul politic a fost prea evident pentru a-l ignora.

Noul guvern condus de Dacian Cioloş n-a făcut decât să închidă stadionul Arena Naţională şi pe cel de tenis al BNR, unde ar fi trebuit să se desfăşoare singurul turneu cu rezonanţă internaţională din România. Au mai fost închise temporar câteva săli de sport, iar unităţile publice au fost nevoite să se doteze corespunzător cu planuri de evacuare şi cu mijloace de stingere a incendiilor.

Cam la atât s-a redus lupta împotriva „corupţiei ucigaşe”. Adică a fost desfiinţat un turneu de tenis finanţat de miliardarul Ion Ţiriac, iar cel mai mare stadion din ţara noastră, care a costat zeci de milioane de euro, a stat cu porţile închise luni de zile.

În schimb, am avut un guvern tehnocrat care n-a izbutit nici măcar să achiziționeze statueta „Cuminţenia Pământului” de Brâncuşi, apelând penibil la colecta publică din teama de a nu fi acuzat că a plătit o sumă prea mare prin negociere directă, deşi contractul obligă statul să plătească suma negociată, indiferent de sursa de finanţare.

Acum, opoziţia se plânge că i-a deschis calea lui Liviu Dragnea spre un gen de putere discreţionară, iar preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a mai îmbrăcat haina de manifestant stradal. Paradoxal, tot Victor Ponta este chemat să-l înlăture de la putere pe Liviu Dragnea, având de data asta un rol pozitiv. Strada nu prea mai are cum să reacţioneze fără un motiv precis.

Din păcate, cu doi ani în urmă, în Clubul Colectiv au murit mulţi tineri fără să înţeleagă ce se întâmplă în jurul lor. Şi nu vor afla niciodată că moartea lor atât de cruntă a fost speculată politic fără cruţare, ci doar cu compasiune fariseică.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Colectiv

  1. Prea multă vorbărie despre politic si toți clovnii de serviciu și foarte puțin despre impotenta autorităților de a asigura victimelor unui incendiu pornit de la o minte bolnava o minima îngrijire medicală de specialitate la bucuresti fără sa fie nevoie sa trimitem răniții in tari străine.
    Articol slăbuț așa ca sa nu zică lumea ca n-am scris și nou despre comemorarea de azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *