Buziaşul de altădată, reînviat la… colonadă (galerie foto)

buzias 7

Oraşul Buziaş a trăit clipe de neuitat, duminică, atunci când mii de localnici au luat parte la un eveniment aşteptat de multă vreme. Este vorba de inaugurarea colonadei din Parcul Central, care a fost restaurată cu peste un milion de euro, majoritatea banilor provenind de la bugetul local, dar şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş.

Ajunsă de-a lungul timpului într-o tot mai evidentă stare de degradare, colonada, care este monument istoric unic în Europa, şi-a recăpătat strălucirea din vremurile de demult, astfel încât turiştii pot străbate acum 533 de metri pe sub alei acoperite şi pavilioane sculptate.

Pentru ca evenimentul să fie cât mai festiv, autorităţile locale au recreat atmosfera de epocă din timpul împăratului Franz Joseph, cel care a construit colonada de la Buziaş pentru consoarta sa, împărăteasa Sissi. Astfel, principalii actori ai „piesei” regizate au purtat costume de epocă, din tagma nobililor, a ţăranilor şi chiar a copiilor, cei mici fiind foarte entuziasmaţi de decorul din care au făcut parte, unul pe care, cu siguranţă, nu-l vor uita multă vreme.

Nu au lipsit nici căleştile şi fanfara militară, parfumul de epocă resimţindu-se pregnant la Buziaş, oraş care a gustat din plin surprizele pregătite de primărie şi casa de cultură, organizatorii evenimentului.

Parada a început de pe platoul casei de cultură şi s-a oprit la pavilionul principal al colonadei, unde oficialităţile locale, în frunte cu primarul Sorin Munteanu, au întâmpinat alaiul imperial cu pâine şi sare.

Vizitarea colonadei a cuprins momente artistice şi prezentări de meşteşuguri de odinioară, dansuri imperiale, coregrafii şi surprize la care a luat parte chiar şi… împăratul Franz Joseph. Întreaga regie a urmărit să reînvie atmosfera din secolul al IX-lea, mai exact a anului 1875, atunci când a fost creat acest monument istoric.

Primarul Sorin Munteanu a depus şi un proiect în valoare de cinci milioane de euro, pentru reabilitarea întregului parc în care se află colonada.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *