Coincidență incredibilă: un primar din Timiș își pierde funcția fix când fiul său demisionează dintr-un post de director

Coincidență incredibilă: un primar din Timiș își pierde funcția fix când fiul său demisionează dintr-un post de director

Așa o coincidență mai rar: fix în perioada în care directorul general adjunct al STPT, Natanael Savu, își încheia socotelile cu societatea de transport în comun a Primăriei Timișoara, printr-o demisie intempestivă, tatăl acestuia, Luchian Savu, primarul liberal al comunei Șandra, pierdea definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) și, pe cale de consecință, va fi nevoit să părăsească fotoliul de edil-șef.

În 1 februarie 2019, ANI anunța că Luchian Savu a fost depistat în stare de incompatibilitate: “În mandatul 2012 – 2016 a deținut și exercitat simultan funcția de primar și calitatea de membru al Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Șandra, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”.

Conform legislației, „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Evident, Luchian Savu a atacat în justiție raportul de evaluare al ANI, iar în 29 septembrie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul definitiv, cităm de pe portalul www.scj.ro: “Respinge cererea formulată de revizuentul Savu Luchian privind suspendarea executării Deciziei nr. 361 din 25 ianuarie 2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, pronunţate în dosarul nr. 151/59/2019, ca inadmisibilă. Definitivă. Pronunţată astăzi, 29 septembrie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Deși Codul administrativ îl obliga pe secretarul general al comunei Șandra ca, în termen de zece zile de la data rămânerii definitive a sentinței instanței de judecată, să semneze un referat din care să rezulte motivul legal de încetare a mandatului primarului și să-l înainteze prefectului de Timiș, acest lucru nu s-a întâmplat.

CITEŞTE ŞI: Cea mai friguroasă dimineață de 21 octombrie din ultimii 60 de ani. Șase stații meteo din România au înregistrat temperaturi record. Cel mai cald a fost în vestul ţării

Ca atare, joi, am solicitat Instituției Prefectului Județul Timiș să ne comunice ce se întâmplă în speța prezentată mai sus. Răspunsul a venit a doua zi, prefectul Mihai Ritivoiu anunțându-ne că a cerut secretarului general al comunei Șandra “înaintarea cu celeritate a referatului prevăzut de lege”. Evident, răvașul domnului prefect către secretarul comunei Șandra, Cristina Carmen Mistreanu, a plecat după ce am ridicat noi problema, dar, vorba aia, mai bine mai târziu decât niciodată…

 

Coincidență incredibilă: un primar din Timiș își pierde funcția fix când fiul său demisionează dintr-un post de director


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

10 thoughts on “Coincidență incredibilă: un primar din Timiș își pierde funcția fix când fiul său demisionează dintr-un post de director

 1. Felicitari dl Redactor !
  pentru nerespecarea legilor ,este folosita sanctiunea – dna secretar al UAT Sandra nu isi are locul pe fotoliu Primarie, care este certitudinea ca in timpul cat a functionat ca secretar a aplicat corect legea .Faptele vorbesc.
  Domnul PREFECT care este garantul respectarii legilor in UAT-uri ,are obligatia profesionala sa ne spuna de ce mai este pe functie o asemenea individa .
  Corpul de control al PREFECTULUI sa isi ia atributiile in serios la Primaria Sandra pentru a verifica toata activitatea atat a primarului cat si a secretarului.

 2. Dar pe DoNimic Frig, care nu are domiciliu legal in Timisoara, nu are cetatenie, nu are studii superioare, nu are experienta, a distrus oras…de ce nu il mai dati jos din functie ?

 3. O întrebare de interes public: Cine a suportat cheltuielile de judecata în cei peste 3 ani de procese, Savu Luchian sau bugetul comunei Sandra?

 4. Rusine acestui individ! Satenii i-au dat votul, el s-a folosit de aceasta incredere bagandu-si beizadelele in functii platite gras de stat, dar ce este mai grav este ca NOI BOBORUL suntem de acord sa ne „fure” si ei sa se ingrase.
  RUSINE SAVULE, AROGANTULE!!!!

 5. Aveti stiinta ce se intampla caci incompatibilul acesta este tot pe functie ,circula cu masinile primariei din banii publici alimentate , si nici nu se simte sa plece d––- lui de unde a venit. Poate dl Prefect are sa ne dea o explicatie , cu tot respectul , asteptam , dar cred caci si asteptarea noastra are o limita.

 6. Este si va ramane cel mai Bun PRIMAR al comunei Sandra!!! Un Bun Gospodar!
  A transformat un sat uitat de lume..intro comuna la nivel european!! Merita tot Respectul!
  A castigat alegerile cu un procent de 90%
  Egal de comentariile rautacioase!!! ..pentru locuitorii comunei Sandra este si va ramane cel mai Bun Primar!!!

 7. Sluga de casa a demisului primar, care este angajatul primariei a facut accident si a fugit de la locul accidentului.
  Incercand prin suspendat sa musamalizeze accidentul grav produs in Sandra.

  Suntem de rasul lumii, lasandu-ne prostiti de un individ care toaca bugetul comunei Sandra.
  JOS CORUPTIA !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *