Codul administrativ i-a pus în alertă pe funcţionarii publici

codul 1

Codul administrativ a suscitat multe discuţii la momentul promulgării sale. Cele mai multe reacţii au venit din partea politicienilor, fiecare având propriile păreri în legătură cu acest document vital al administraţiei, „Biblia” funcţionarilor puşi în sluiba cetăţeanului, aşa cum a mai fost denumit actul în discuţie.

CITEȘTE ȘI: Circulaţia rutieră, oprită în zona Punctelor Cardinale

În general, s-a insistat pe modul în care Codul administrativ a reuşit să sintetitzeze o serie largă de reglemenatări juridicie, care până acum se băteau cap în cap şi produceau, de multe ori, încurcături foarte neplăcute în administraţia publică. Cei mai mulţi au apreciat documentul pentru felul în care a clarificat multe dintre aceste aspecte, devenind un aşa-zis „far călăuzitor” care îi îndrumă pe primari şi pe angajaţi în desfăşurarea corectă, eficientă şi promptă a activităţi. În fond, aceasta este şi menirea unui act legislativ, pe de o parte, să uşureze munca celor care îl pun în aplicare, iar pe de alta, să fie cât mai util cetăţeanului. Din păcate,într-o societate interesată exagerat de mult de senzaţional, majoritatea aspectelor cu adevărat importante au fost excluse de pe agenda publică, insistându-se ostentativ pe un singur punct, spectaculos, ce-i drept, dar fără prea mare impact direct asupra cetăţeanului care se confruntă cu problemele din administraţia publică: pensiile speciale ale edililor.

Astfel au fost ignorate o serie întreagă de aspecte care schimbă în mod radical activitatea din primării. „Practic, a fost modificat statutul funcţionarilor publici”, spune Tiberiu Negrei, liderul sindicaliştilor din administraţia publică timişeană.

În esenţă, sinidatele nu sunt de acord cu noul cod adminsitrativ, motiv pentru care au solicitat Avocatului Poporului să atace documentul în discuţie la Curtea Consituţională. „Politicienii au făcut doar cum au vrut ei. De data acesta, nu au mai păstrat nici măcar acea aparentă consultare pe care o practicau în alte dăţi”, precizează Negrei. Ce îi nemulţumeşte pe funcţioarii publici? Sunt mai multe aspecte, care, analizate separat, arată că avem de-a face, într-adevăr, cu un act normativ care va produce, în timp, multe controverse. Sindicatele susţin că documentul conţine numeroase neregularităţi şi disfuncţionalităţi, precum şi o serie de prevederi inechitabile, neclare şi imprevizibile. Bunăoară, un punct care va suscita multe discuţii aprinse este cel al transferării responsabilităţii de la primari către funcţionarii publici, atunci când se vorbeşte de asumarea unor documente publice.

„Avem de-a face cu o eliminare a răspunderii primarului, aceasta fiind angajată doar pentru funcţionari”, precizează Tiberiu Negrei. Aici, părerile sunt împărţite chiar şi în rândul edililor. Dacă unii au receptat pozitiv acest transfer al responsabilităţilor, alţii sunt mai rezervaţi şi gândesc pe termen lung. „Mulţi funcţioanri se vor teme să mai semneze hârtii chiar şi acolo unde lucrurile sunt clare şi astfel vom ajunge la un blocaj care va afecta proiectele comunităţii. Ce am rezolvat?”, spune un primar. Edilii sunt nemulţumiţi şi de statutul care le-a fost acordat secretarilor primăriilor, aceştia neputând fi traşi la răspundere de către alesul comunităţii.

Apoi, un alt punct controversat îl reprezintă angajările şi promovările personalului din unităţile publice. Dacă până acum, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici avea competenţe în privinţa concursurilor organizate, de acum înainte, această agenţie doar trebuie notificată de organizarea concursurilor, fapt pentru care sindicatele se tem că nu se vor respecta nici condiţiii minimale. De asemenea, a stârnit controverse desemnarea doar de către angajator a consilierului de etică, fără a mai exista discuţii şi cu reprezenanţii salariaţilor. Neadaparea şi necorelarea unor texte privind cariera funcţionarilor publici este un alt motiv de tensiune în administraţia publică, unde nemulţumirile mocnesc, deocamdată, în stare latentă. „Lucrurile vor răbufni atunci când fiecare se va lovi individual de noile modificări. Atunci va fi prăpăd. Deocamdată, fiecare se gândeşte la propria persoană”, a completat Tiberiu Negrei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *