Cod roșu de inundații în Timiș! Vârful viiturii de pe Bârzava va fi atins în cursul zilei de azi

Anunţ de ultim moment de la Pompieri: Este Cod Roşu pe râurile Timiş şi Bârzava!

Cod roșu de inundații în Timiș! Vârful viiturii de pe Bârzava va fi atins în cursul zilei de azi.

În urma precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele 24 de ore în bazinul hidrografic Bârzava, în care s-au înregistrat valori de 54 l/mp (la stația hidrometrică Tirol pe râul Fizeș), 50 l/mp (la stația hidrometrică Gătaia pe râul Bârzava) 36,6 l/mp (la stația hidrometrică Ramna pe râul Vornic)  s-au produs creșteri de debite și niveluri în special pe cursul râului Bârzava, cu depășiri ale cotelor de apărare.

În această dimineață, a fost emis un cod roșu de inundații pe râul Bârzava, la stația hidrometrică Gătaia.

CITEȘTE ȘI: O tânără contabilă a ajuns directoare economică la Piețe SA Timișoara

La ora 9.00, valoarea cotei înregistrate la stația hidrometrică Gătaia era de 465 cm (cu 15 cm fiind depășită Faza a III-a), având ușoară tendință de creștere. După estimările specialiștilor, viitura se va propaga în cursul zilei de astăzi și mâine spre stația hidrometrică Partoș, unde  se va atinge codul portocaliu la ieșirea din țară.

În această dimineață, pe râul Moravița la stația hidrometrică Moravița se înregistrau creșteri de debite și niveluri cu atingerea codului portocaliu de inundații.

Conform prognozelor INHGA, nivelurile Bârzavei ce se vor înregistra nu vor depăși coronamentul digurilor, adică apa nu va trece peste dig. Însă, având în vedere creșterea acestor niveluri, ABA Banat a instituit o monitorizare strictă și permanentă a liniei de apărare în toată perioada tranzitării viiturii (adică până când apele se vor retrage în albie).

Echipele de intervenție operativă a ABA Banat sunt pregătite să intervină cu mijloace și utilaje specifice. Încă din cursul nopții Formația de Intervenții a ABA Banat și Formației de lucru Deta s-au deplasat în zona Gătaia și monitorizează în teren evoluția situației hidrologice.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrologice vom reveni cu noi comunicări.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *