Cod galben de furtună în județele Timiș și Bihor. Alertă de inundații

Cod galben de furtună în județele Timiș și Bihor. Alertă de inundații

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri seara o atenţionare nowcasting Cod galben de averse valabilă în orele următoare în localităţile:

Bihor: Ştei, Bunteşti, Pietroasa, Lunca, Rieni, Vaşcău, Câmpani, Tărcaia, Lazuri de Beiuş;

Timiș: Lugoj, Coşteiu, Nădrag, Gavojdia, Belinţ, Darova, Bethausen, Victor Vlad Delamarina, Boldur, Traian Vuia, Balinţ, Criciova, Bârna, Ştiuca.

Se vor semnala averse ce vor acumula local 25…30 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări de vânt.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

Avertizare hidrologică

O avertizare hidrologică de tip cod galben pentru râul Gladna – amonte S.H. Lugoj a fost emisă miercuri seara. Specialiștii anunță posibile creșteri de debite și depășiri ale cotelor de atenție.

„În data de 08.06.2022, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș a fost primită Atenționarea Meteorologica COD GALBEN cu numărul 5, privind posibile depășiri ale cotelor de atenție – râul Gladna – amonte S.H. Lugoj”, a transmis ISU Timiș.

Drept urmare, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș, ținând cont de prognoza meteorologică și hidrologică actuală și viitoare au fost luate următoarele măsuri:

• La nivelul subunităților de intervenție s-au dispus măsurile necesare pentru verificarea utilajelor şi accesoriilor de intervenţie în situaţii de urgenţă generate de inundaţii și fenomene meorologice periculoase imediate (drujbe, motopompe, electropompe, motogeneratoare, unelte de mână, echipamente de protecție).
• prealertarea unei ture de serviciu la nivelul subunităților de intervenție;
• înştiinţarea reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice locale şi verificarea prin sondaj, la primării, a instituirii serviciului de permanență;
• instruirea personalului din serviciul de permanenţă la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș, în scopul asigurării recepţionării apelurilor şi informării operative a inspectoratului județean;
• prealarmarea grupei operative şi, la ordinul inspectorului șef, operaţionalizarea acesteia şi executarea serviciului 24 de ore din unitate.

CITEȘTE ȘI: Zona de grill a unui cunoscut supermarket din Timișoara, închisă de Protecția Consumatorului

• contactarea tuturor structurilor cu atribuţii în domeniul intervenţiei la inundaţii, în vederea pregătirii şi verificării existenţei şi stării operativ-tehnice a mijloacelor şi materialelor necesare asigurării protecţiei populaţiei, animalelor şi bunurilor materiale periclitate de revărsarea cursurilor de apă (saci de nisip, utilaje pentru ridicarea şi consolidarea digurilor, inundări controlate prin crearea de breşe în locuri prestabilite, configurarea și utilizarea unor bazine de retenție a apei și/sau a unor poldere etc).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *