Coaliţia pentru Egalitate de Gen: 19 liste la parlamentare fără femei, cu încălcarea legii electorale

Există 19 liste de candidaturi la nivel de circumscripţie ce nu respectă legea electorală, fiind alcătuite exclusiv din candidaţi de sex masculin, relevă un raport al Coaliţiei pentru Egalitate de Gen.

Femeile constituie aproape o treime din candidaţii în alegerile parlamentare din 2016 (29%), după cum reiese din analiza realizată de Coaliţia pentru Egalitate de Gen asupra listelor de candidaţi depuse de partidele politice pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. În analiză au fost incluse listele formaţiunilor politice care au înregistrat liste de susţinători la nivel naţional (11 partide), precum şi candidaţii independenţi. Nu au fost analizate listele partidelor cu candidaţi în câteva circumscripţii (precum Partidul Verzilor, PACT, BUN, Partidul Vrancea Noastră ş.a.) şi nici listele depuse de către organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale.

Ponderea femeilor candidate pentru cele 11 partide analizate este: 28% pentru Camera Deputaţilor şi 32% pentru Senat.

”Este îngrijorător că în mai multe circumscripţii din ţară a fost încălcată legea electorală, care obligă partidele ca pe listele de candidaţi să existe reprezentarea ambelor sexe (cel puţin o femeie/cel puţin un bărbat), iar acest fapt nu a fost semnalat de nici o instituţie publică până în acest moment. Am constatat că există liste de candidaturi la nivel de circumscripţie ce nu respectă Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, care prevede la art. 52., alin. 2: «Listele de candidaţi pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepţia listelor care conţin un singur candidat»”, atrage atenţia Coaliţia pentru Egalitate de Gen.
Listele cu mai mult de un candidat alcătuite exclusiv din candidaţi de sex masculin, admise de birourile electorale de circumscripţie, sunt: ALDE Alba, Buzău şi Diaspora, USR Dâmboviţa, PMP Ialomiţa, PRU Mehedinţi, PER Bucureşti pentru Camera Deputaţilor şi PNL Covasna, PRU Alba şi Mehedinţi, PRM Alba, Dolj şi Harghita, PER Buzău, Dâmboviţa şi Bucureşti, PMP Harghita, Ialomiţa şi Sibiu pentru Senat.

”Solicităm birourilor electorale de circumscripţie menţionate şi Biroului Electoral Central, pe această cale, să explice motivele pentru care listele au fost admise fără a îndeplini condiţiile din legea electorală”, cere organizaţia.

Pe partide, cea mai bună reprezentare a femeilor, ca pondere din totalul candidaţilor, o are Partidul Socialist Român cu 41,5%, iar cea mai slabă Partidul Mişcarea Populară cu 24% . În rândul candidaţilor independenţi regăsim numai 7 femei din totalul de 37 de candidaţi înscrişi (19%). Toate cele şapte candidate independente candidează pentru un loc în Camera Deputaţilor.

Potrivit raportului, pe listele Partidului Social Democrat (PSD), femeile reprezintă 29% din candidaţii la ambele camere, cu 10 procente mai puţin decât estimările făcute de unii lideri social-democraţi, printre care preşedintele partidului, Liviu Dragnea. Pe listele Partidului Naţional Liberal (PNL), femeile reprezintă un procent de 26% din candidaţii la ambele camere, în condiţiile în care liberalii, în frunte cu preşedinta Alina Gorghiu, au iniţiat un proiect de lege prin care partidele politice urmau să fie obligate în alegeri să prezinte liste cu cel puţin o treime din candidaturi ale femeilor.

mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *