Cine sunt cei 560.000 de români cărora ANAF vrea să le controleze averile. Lucian Heiuș: „Șmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe care le afişează. Venim după voi!”

Cine sunt cei 560.000 de români cărora ANAF vrea să le controleze averile. Lucian Heiuș: "Șmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe care le afişează. Venim după voi!"

Averile a peste jumătate de milion de români vor fi controlate la sânge de la 1 iulie. Şeful antifraudă spune că evaziunea fiscală a atins niveluri inimaginabile în România şi că vede, la tot pasul, ”şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe care le afişează”. Inspectorii ANAF au controlat 20 de milioane de CNP-uri şi au descoperit miliarde de euro pentru care nu s-ar fi plătit taxe şi impozite la bugetul de stat, conform observatornews.ro.

Şeful ANAF pare stupefiat să descopere brusc faptul că, în România, mai bine de jumătate de milion de cetăţeni au maşini, case şi alte bunuri scumpe care valorează cu mult peste veniturile pe care le încasează.

Lucian Heiuş, şeful ANAF: Oameni buni, 20 de miliarde de euro în 4 ani la 560.000 de oameni. Nu se mai poate continua în acest mod. Ne vom duce spre aceste 560.000 de persoane. Nu vom sări nimic. Vom începe de la cel mai mare, la cel mai mic.

Aşa că de luna viitoare, cel puţin 70 de echipe de control vor începe să îi controleze pe cei suspectaţi că fac evaziune fiscală.

Lucian Heiuş, şeful ANAF: Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează. Da, voi deranja foarte multă lume. Fiți deranjați, că venim după voi!

Dan Schwartz, consultant fiscal: Dacă s-ar dori, realmente, corectitudinea, atunci astfel de controale ar fi parte din activitatea de zi cu zi a ANAF. Nu ar fi descoperiri surprinzătoare ale fiecărui nou şef.

Conform legii, dacă există o diferență de 10% dintre venitul estimat și cel declarat – însă nu mai puţin de 50.000 de lei – persoana în cauză poate avea, deja, o problemă.

”Care este corect nu are nicio frică.”

”Este o acţiune bună. S-a făcut și se face foarte multă evaziune fiscală. Foarte, foarte mult.”

ANAF pune tunurile pe persoanele fizice, de la 1 iulie

Potrivit inspectorilor ANAF, cele mai mari sume acumulate de persoanele fizice pentru care nu s-ar fi plătit taxe şi impozite la bugetul de stat au fost înregistrate în Bucureşti, unde nivelul evaziunii fiscale ar fi ajuns undeva la 6 miliarde de euro. Evaziune mare este şi la Ploieşti, la nivelul de 4 miliarde de euro, însă neplătitori de taxe şi impozite au fost găsiţi de ANAF şi în Cluj, Iaşi sau în Galaţi.

Specialiştii în fiscalitate cred însă că nu e atât de uşor să descoperi evazioniştii şi să îi pui la plată, aşa cum promite şeful antifraudă.

Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate: Nu-mi dau seama cum a putut ANAF-ul să facă aceste analize, atâta timp cât nu are un sistem de referinţă. Ca să poţi să vezi că există un risc la cineva care cheltuieşte decât are venituri declarate, ar trebui să ştii şi cât a avut la începutul perioadei verificate.

CITEȘTE ȘI: Un român din vestul țării, stabilit în Germania, frizerul vedetelor din Bundesliga

Dan Schwartz, consultant fiscal: Constituţia României prezumă faptul că averea unui cetăţean al României este dobândită legal, ceea ce înseamnă că, fiind o prezumţie garantată de Constituţie, dacă cineva are o altă părere, trebuie să declanşeze o procedură penală pentru a demonstra faptul că averea nu a fost dobândită legal.

Şeful ANAF mai spune că va lua date despre contribuabili inclusiv de pe reţelele de socializare. Angajaţii antifraudă văd unde îşi fac românii vacanţele sau ce cumpără şi pot face anumite estimări privind valoarea cheltuielilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *