Are cinci stenturi la inimă, dar continuă să muncească. Creşte 8 bivoliţe, 70 de vaci, 150 de oi, 16 capre, 5 cai şi 4 măgari

berecuta 1

Boala nu l-a înfrânt. A trecut printr-o operaţie pe cord, are cinci stenturi, dar continuă să muncească din greu. Teodor Costenar, din satul Berecuţa, comuna Birda, are o fermă de care este mândru. Are opt bivoliţe, 70 de vaci, 150 de oi, 16 capre, cinci cai semigrei şi patru măgari şi de când se ştie a iubit animalele. Gospodarul spune că măgarii îi creşte de plăcere, la fel şi caii, însă bivoliţele le-a cumpărat pentru familie.

Laptele acestor cornute este mult mai gras, iar smântâna, ca untul. Laptele pe care-l obţine de la vaci îl vinde cu 90 de bani litrul, un preţ foarte mic. „Acum primim cu 30 de bani mai mult, pentru că în vară am fost obligaţi să-l dăm cu 60 de bani”, se plânge bărbatul. Păşunea pe care pasc animalele este întreţinută, fără mărăcini, ca a unui gospodar adevărat.

teodor-costenarVorbeşte cu drag despre bivoliţe: „La aceste animale subvenţia e mai mare. Eu sunt maramureşean şi am crescut cu aceste cornute. Am învăţat să le iubesc şi să le preţuiesc”.

Din curtea gospodarului nu lipsesc nici păsările şi porcii. Ca să se ocupe de toată ferma, de îngrijirea animalelor, soţia lui se trezeşte la ora 5 dimineaţa. Primul lucru pe care-l face e mulsul bovinelor, caprelor şi oilor şi după aceea curăţenia în grajduri.

Ziua de muncă se încheie la ora 21, când necuvântătoarele deja dorm. Pentru asigurarea furajelor, Teodor Costenar lucrează şapte hectare de pământ şi a mai luat încă şase în arendă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Are cinci stenturi la inimă, dar continuă să muncească. Creşte 8 bivoliţe, 70 de vaci, 150 de oi, 16 capre, 5 cai şi 4 măgari

  1. Nu prea „se leaga” suprafata de teren cu numarul de animale. Un articol scris de o persoana care habar nu are despre ce vorbeste!

  2. Costenar Teodor nu munceste deloc,are cateva persoane(slugi) care muncesc si intretin ferma!NU ii mai faceti atata reclama,mergeti la fata locului sa il vedeti muncind si pe urma publicati articole!prin ce mijloace a obtinut animalele l-a intrebat cineva,nu are scoala,nu au servici nici el nici sotia,cum a putut sa obtina toate astea LEGAL?!?!d

  3. Cine a publicat articolul habar nu are ce vorbeste!Costenar se foloseste de oameni fara adapost pe care ii exploateaza la ferma de animale,le ofera mancare si cazare(la ferma) cateodata ii mai si bate!Era bine daca faceati un reportaj ca sa-l vedem pe Costenar cum se trezeste la 5 dimineata si se apuca de lucru la ferma sa de animale!Cum a obtinut Costenar pasune care normal trebuia sa fie licitata si nu oferita cadou contra serviciilir:niel,branza,lapte,etc,asta de ce nu publicati????a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *