Cinci județe, aprovizionate cu pomi de la o fermă din Timiş

Ferma pomicolă de la Po­hal­ma, specializată în ma­­terial săditor, este prin­ci­pa­la sursă de aprovizionare cu pomi fructiferi, rezistenţi la clima şi dăunătorii din ultimii ani, pentru fermierii din Banat şi din alte zone ale ţării.

Calitatea materialului săditor produs la pepiniera de pe strada Jabărului, cu o experienţă de aproape 40 de ani, este tot mai apreciată, Pomicola Pohalma fiind fo­lo­sită şi ca reclamă (ne­­a­utorizată) de către co­mercianţii din piaţă, care pă­călesc cum­pă­ră­torii cu puieţii de calitate slabă o­feriţi la vânzare, pro­fitând şi de faptul că în zona pieţei din Lugoj nu există nici un punct de vânzare al cu­nos­cutei ferme.

În ultimii ani lucrătorii fermei de la Po­halma au reuşit să-şi di­­versifice soiurile produse, îmbunătăţind şi acli­ma­ti­zând puieţi de pe alte con­­­tinente (Asia, Europa, A­merica de Nord), aduşi din Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Japonia şi SUA. Pepiniera de pe Timiş a fost prima din ţară care a altoit un cireş belgian, a­pre­ciat pentru calitatea fruc­­telor.

În acelaşi timp au fost îm­bunătăţite cele mai va­lo­roase soiuri româneşti de pomi fructiferi, iar a­proape ju­mătate dintre so­iurile altoite provin din afara ţării, fiind deja testate mai mulţi ani (între patru şi zece ani), până să fie introduşi în vânzare.

Din 2015 producţia de puieţi de la Pohalma s-a dublat, faţă de anii anteriori. Ferma lugojeană dispune pentru plantările din această primăvară de peste 80.000 de puieţi din speciile cais, cireş, nectarin, măr, păr, prun, nuc.

În toamna trecută de la Pohalma au plecat spre ferme din Arad, Caraş-Se­verin, Hunedoara, Me­hedinţi şi Timiş peste 30.000 de pomi fructiferi.

“Cele mai cerute soiuri au fost prunul, mărul, părul, cireşul, vişinul, nectarinul. Din punct de vedere al acumulărilor din sol a fost un an foarte reuşit, cu ploi la timp, o toamnă şi o primăvară propice pentru plantări. Până la mijlocul lui aprilie se pot sădi puieţi în condiţii optime şi cu şanse mari de dezvoltare. Ferma are în prezent la pepiniera din zona Pohalma material calitatea I produs în cel mai bun sezon din ultimii ani, soiuri timpurii, de vară şi de toamnă . Avem cam 20.000 de pruni, 20.000 de meri, 10.000 de peri, 10.000 de cireşi, 5000 de piersici, nectarini şi gutui, 2000 de vişini. Pe lângă pomi fruc­tiferi sunt şi arbuşti precum coacăzul negru, coacăz roşu, zmeur roşu şi galben, dar avem şi trandafiri. Puieţii pe care noi îi oferim, se li­vrea­ză numai de la sediul din dru­mul Jabărului”, a spus dr. ing. Nicolae Ni­co­rici, direc­to­rul fermei, conform redesteptarea.ro.

Pre­ţurile pentru orice soi de pom fructifer este de 10 lei, ar­buştii se pot lua cu 3 lei, iar trandafirii cu 5 lei. Ferma Pohalma poate fi vizitată pe internet pe pagina “pepiniera USAMVB Timişoara sau pe facebook “USAMVBT sta­ţiu­nea di­dactică Timişoara”.

Pe­piniera lu­gojeană a fost înfiinţată în 1978, iar din 2005 este staţiune didactică şi aparţine de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Me­di­cină Ve­te­ri­nară a Banatului, din Ti­­mişoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

1 Comments
BARBU NICOLAE 9 decembrie 2017
As dori sa cumpar de la dvs daca aveti portaltoiul Gisela5