Cerul văzut prin tavan – FOTO

silvic

Unele săli ale Colegiului Silvic „Casa Verde” au ajuns într-un asemenea hal de degradare, încât prin găurile din acoperiş se văd norii

Începând cu anul şcolar viitor, Colegiul Silvic „Casa Verde” din Timişoara îi va găzdui şi pe elevii Grupului Şcolar Agricol „Iulian Drăcea”, în urma deciziei luate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş de comasare a celor două unităţi.

Astfel, pe lângă cei 325 de elevi ai colegiului silvic, la Pădurea Verde vor mai studia încă 300 de liceeni de la grupul şcolar agricol. Potrivit datelor existente, anul de înfiinţare a şcolii silvice din Banat a fost 1885, însă clădirea care găzduieşte unitatea de învăţământ se pare că exista încă din timpul ocupaţiei turceşti, fiind cunoscută sub denumirea de Casa de Vânătoare, iar în vremea dominaţiei austriece s-a numit Castelul de Vânătoare al contelui Mercy. De-a lungul timpului, cele patru clădiri care aparţin de Colegiul Silvic „Casa Verde” au mai fost renovate, însă cele mai multe intervenţii le-a suferit corpul principal de clădire.

Uitată de autorităţi

Vila Manciu, care găzduieşte biblioteca şi o fostă sală de sport, este într-o stare deplorabilă. Bibliotecara şcolii face eforturi de a proteja cele peste 20.000 de cărţi, de a expune cele cele mai importante volume şi documente şi de a asigura cât de cât condiţii de studiu, în situaţia în care tavanul este îmbibat cu apă şi pe alocuri se iveşte câte o spărtură din care poţi să priveşti cerul. Nici fosta sală de sport, care se găseşte în aceeaşi clădire, nu arată mai bine. Elevii nu o mai folosesc pentru orele de educaţie fizică, însă, câţiva tineri jucau tenis de masă.

Un perete era plin de apa care s-a scurs pe el, iar într-un ungher, tavanul era căzut. Soba de teracotă din sală e pe jumătate distrusă, iar pe jos se găsea polistiren expandat. Gheorghe Ioan Sancira, directorul Colegiului Silvic „Casa Verde”, spune că există un proiect de reabilitare a imobilului, însă lucrările vor demara în momentul în care Primăria Timişoara va dispune de fondurile necesare.

Săli de clase suficiente

Directorul colegiului susţine că are destule săli de clasă şi este pregătit şi pentru găzduirea elevilor de la Grupul Şcolar Agricol „Iulian Drăcea”. „Avem patru clădiri, corpul principal şi încă trei vile, dintre care una, respectiv Vila Ţeicu, găzduieşte un muzeu de ştiinţe ale naturii. În prezent, deţinem 24 de săli de clase în care elevii îşi vor desfăşura activitatea, practic avem spaţiul necesar şi pentru elevii de la grupul şcolar agricol.

Lucrări de renovare

La Colegiul Tehnic „Casa Verde” vor avea loc lucrări de renovare a unor laboratoare. Este vorba de cinci astfel de încăperi care se vor găsi în clădirea principală, la demisol, şi încă şase, situate în Vila Kocsis.

Gheorghe Ioan Sancira susţine că lucrările de reabilitare trebuie să fie finalizate până în 20 august, ceea ce pare puţin probabil. Mihai Costa, directorul Direcţiei Instituţii Şcolare, Medicale, Sportive şi Culturale, ne-a declarat că lucrările se vor încheia în 60 de zile, ceea ce însemnă luna septembrie.

Nea Vasile, bun la toate

Dintre cele patru clădiri care aparţin colegiului, doar Vila Ţeicu este mai modernizată. Reprezentanţii unităţii de învăţământ au beneficiat de aportul financiar al municipalităţii pentru renovarea exterioară a imobilului.

Vasile Mariţa, singurul meşter al colegiului, omul bun la toate, a reuşit să transforme muzeul de ştiinţe ale naturii din cadrul Colegiului Silvic într-un loc pe care îl vizitezi cu plăcere.

A pus gresie, faianţă, parchet laminat, iar acum, punctul muzeal atrage tot mai mulţi tineri curioşi să vadă exponatele, din fauna României, bine conservate, ce se găsesc în trei săli, lângă care se află şi o sală de conferinţe.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *