Centrul de Mari Arși de la Timișoara ar putea fi deschis în trei zile. Există, însă, o condiţie…

centrul de mari arsi

Peste două milioane de lei au fost investiți de Consiliul Județean Timiș (CJT) pentru realizarea, la Spitalul Județean Timișoara, a unui centru destinat tratării pacienților care au suferit arsuri pe suprafețe extinse, conform reprezentanților unității sanitare. Din păcate, lipsa aparaturii face ca momentan acest capital să nu poată fi valorificat deoarece Ministerul Sănătății nu a achiziționat până în momentul de față aparatura necesară, deși a aprobat solicitarea spitalului încă de la finalul anului trecut.

Marius Craina 1”Dacă astăzi am primi echipamentele, în trei zile i-am da drumul. Calculul specialiștilor arată că toate cele necesare costă 17 milioane de euro. Am înțeles că Ministerul Sănătății a demarat acum procedura de achiziție”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Ministrul sănătății, Florian Bodog, a informat, la începutul acestei săptămâni, că până la finele anului vor fi livrate o parte din echipamentele destinate Centrelor de Mari Arși din Timișoara și Iași, iar în prezent se lucrează la studiile de fezabilitate pentru construcția în București a două noi astfel de compartimente.

”A fost pornită parțial procedura cu Banca Mondială pentru dotarea centrului din Timișoara și a celui din Iași cu aparatură. Sperăm ca până la sfârșitul anului primele echipamente să fie deja prezente”, a precizat ministrul.

Proiectul pentru Centrul de Mari Arși de la Timișoara a fost demarat în 2011, iar anul trecut a fost inaugurat parțial: trei boxe pregătite pentru terapia pacientului cu arsuri grave, săli de operație și alte anexe necesare.

”Suntem în procedură pentru alte două compartimente care vor fi gata la jumătatea anului viitor. Toate lucrările de infrastructură au fost finanțate de CJT. Deja a fost angajat personalul, în proporție de 80 la sută, care în prezent lucrează la secțiile de Chirurgie plastică și ATI”, a precizat Marius Craina. Pentru cei cinci pacienți care ar putea fi internați concomitent – când centrul va fi dat în funcțiune -, ar fi nevoie de circa 50 de angajați.

Potrivit managerului unității sanitare, necesitatea funcționării unui astfel de centru s-a dovedit încă o dată, luna trecută, când în urma incendiului care a mistuit fabrica de uleiuri esenţiale din Orăştie a fost internat un pacient care a suferit arsuri pe 80 la sută din suprafața corpului, și care, din nefericire, nu a supraviețuit.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *