Cele mai multe clase pregătitoare din județul Timiș sunt la Școala Gimnazială Dumbrăvița (Foto)

Cele mai multe clase pregătitoare din județul Timiș sunt la Școala Gimnazială Dumbrăvița (Foto)

Cele mai multe clase pregătitoare din județul Timiș sunt la Școala Gimnazială Dumbrăvița (Foto).

Începând din toamnă, se estimează că 2.400 de antepreșcolari, preșcolari și școlari din ciclul primar, respectiv gimnazial, vor învăța la Școala Gimnazială Dumbrăvița, instituția devenind, astfel, cea mai mare unitate școlară care asigură cele patru niveluri de învățământ din județul Timiș.

dumbravita 2 4

Expansiunea școlii, a cărei înființare datează din anul 1892, a început în urmă cu mai mulți ani, survenind ca o consecință firească dată de creșterea demografică din comună, dar și ca rezultat al calității activităților pe care le desfășoară toți angajații școlii – începând de la femeia de serviciu, până la director.

Școala din Dumbrăvița își desfășoară în prezent activitatea în patru corpuri de clădire, la care se adaugă o construcție modulară. Pe lângă acestea, elevii au la dispoziție două săli de sport, o cantină cu sală de mese și un teren de sport, înconjurate de o curte interioară amenajată într-o arhitectură peisagistică foarte prietenoasă.

CITEȘTE ȘI: Fără apă rece hidrofor și apă caldă, joi, 17 august, în blocuri arondate unor branșamente din cartierele Soarelui și Circumvalațiunii

Însă amplasamentul în care funcționează, acum, clasele din ciclul primar și cel gimnazial a devenit neîncăpător. Dacă în anul școlar care s-a încheiat, numărul educabililor a fost de circa 1.900, pentru 2023/2024 este estimată o crește la circa 2.400.

Nevoia de extindere a infrastructurii școlare din Dumbrăvița a fost identificată de mai mulți ani, însă concretizarea ei a trenat până în acest an. Începând din toamnă, spun autoritățile locale, un nou complex școlar în care vor învăța antepreșcolarii, preșcolarii și o parte dintre elevi va fi dat în folosință. În cadrul noului amplasament, va exista o clădire cu 17 săli de clasă. În corpurile de clădire existente, au fost efectuate deja o serie de lucrări menite să sporească confortul elevilor: renovări, reparații, înlocuiri de mobilier, urmând să fie realizată și dezinsecția.

dumbravita 3 3

”Din punct de vedere al spațiului, avem un deficit destul de mare, care ar putea fi acoperit dacă vom reuși să terminăm lucrările la noua construcție a școlii. Dacă nu, vom fi obligați să ne organizăm în două schimburi. Dar avem promisiuni că lucrările vor fi finalizate până la începerea noului an școlar”, a declarat directorul Școlii Gimnaziale Dumbrăvița, Adrian Nicola.

În anul școlar 2022/2023, au fost zece clase pregătitoare la secția română și o clasă la secția maghiară. În anul școlar care se pregătește să înceapă, vor fi 14 în total.

”În anul școlar 2023/2024, vom avea 13 clase pregătitoare la secția română și o clasă la secția maghiară. Dacă ne raportăm la numărul de elevi care au plecat din școală – din trei clase de a VIII-a – și la numărul celor care vin din toamnă, avem o creștere de 500 de copii. Trebuie să suplimentăm numărul de clase și la ciclul gimnazial, pentru că vor veni elevi din transferuri. Pentru clasa a V-a, avem deja 20 de cereri de transfer, la clasa a III-a avem 13, la clasa I avem 10. Vom încerca să ducem tot ciclul gimnazial în noua clădire, iar în vechea școală, să rămână ciclul primar”, a specificat directorul unității de învățământ.

Adrian Nicola e director al Școlii Gimnaziale Dumbrăvița din anul 2012: ”Când am venit director, școala avea trei clase pregătitoare. Treptat, numărul acestora a crescut”.

Creșterea accelerată a numărului de elevi înscriși la școala din Dumbrăvița se datorează unor factori care țin, pe de-o parte, de ascensiunea demografică, iar pe de altă parte, de calitatea învățătorilor, a profesorilor și a facilităților pe care școala le oferă, este de părere Adrian Nicola.

dumbravita 4 3

”În primul rând, se datorează creșterii populației. Apoi, rezultatelor pe care le-am avut. Elevii noștri au avut o promovabilitate de peste 90% la examenul de evaluare națională în ultimii zece ani, în unii ani chiar de 100%. Corpul profesoral – învățătorii, profesorii -, facilitățile pe care le oferă școala – After school, cantină, transport școlar, activități extrașcolare, toate acestea au contribuit, de asemenea, la sporirea gradului de încredere al părinților în școala noastră”.

În privința resursei umane, directorul Adrian Nicola apreciază că vulnerabilitățile există mai ales în zona personalului nedidactic: ”La categoria personalului nedidactic și auxiliar, am stat mai slab. Am avea nevoie de încă un administrator. În ceea ce privește personalul nedidactic, la inspectorat ne-au fost aprobate 9 posturi, iar în completare, ne-a ajutat primăria. Avem 28 de oameni – personal nedidactic (șoferi, portari, îngrijitoare, femei de serviciu, asistent medical), angajați de primărie, care își desfășoară activitatea în școală”.

Pentru viitor, conducerea unității de învățământ își dorește să dubleze buna pregătire a elevilor prin înființarea de noi laboratoare în diferite domenii de studiu.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cele mai multe clase pregătitoare din județul Timiș sunt la Școala Gimnazială Dumbrăvița (Foto)

  1. In 2008 cand am intrat in CL ca si consilier local am propus o strategie pentru dezvoltarea localitatii in care aratam , printre altele, ca localitatea va ajunge in cativa ani ( aproximativ 20 ) la 50-60 000 de locuitori si sustineam necesitatea pregatirii unei infrastructuri care sa asigure functionalitatea unei astfel de comunitati : crese , gradinite , scoli gimnaziale , liceie, case de cultura , polivalente , baze sportive, policlinici, baze de agrement, parcuri, stranduri, etc. In cei 12 ani de mandat ca si consilier local am initiat proiecte de hotarari pentru toate aceste obiective si 50% dintre acestea au fost realizate pana in 2020. Au ramas in lucru cateva care vor fi finalizate cat de curand avand finantarea asigurata. Exista HCL uri aprobate pentru toate celelalte : Liceu , Policlinica, Strand, Complex sportiv, Centru civic vest in zona Cora ( gradinita, scola gimnaziala, parc, baza sportiva, centru de tratament pe baza de ape termale, centru comercial, piata ,etc), amenajarea lacului de acumulare pentru sport aqvatic s i agrement si altele. Pentru toate aceste obiective absolut necesare pentru o functionare normala a unei localitati cu 60000 de locuitori au fost stabilite amplasamente prin HCL uri urmand ca administratiile alese de cetateni in mod democratic sa le stabileasca ca si prioritati si sa se preocupe de atragerea de finantari pentru realizarea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *