Cel mai lung lanţ de dansatori perechi, la Dudeştii Vechi (video)

În localitatea timişeană Dudeştii Vechi au continuat până astăzi manifestările prin care cea mai mare comunitate de bulgari din România şi-a celebrat cei 280 de ani de existenţă pe meleaguri bănăţene.

Publicul a asistat, marţi 14 august, la proiecţia filmului documentar „Zadumevanji!”, dar şi la lansarea volumului de poezii „Mojte gudini”, carte semnată de Gyuka Ghergulov, unul dintre fiii Dudeştiului, devenit, în cei 44 de ani de când se află în slujba comunităţii locale, un simbol al păstrării tradiţiilor si culturii bulgare.

Un alt moment important din programul festiv a fost prezentarea, în Biserica Romano-Catolică din Dudeştii Vechi, a piesei de teatru „Paroka Nikola Kassil Kukurov”, dedicată preotului înmormântat în faţa altarului principal din sfântul lăcaş. Două secvenţe din viaţa parohului, primul de etnie bulgară care a păstorit credincioşii dudeşteni – întâmpinarea lui de către comunitatea bulgară şi câteva dintre ultimele momente din existenţa sa pământeană – au fost surprinse în această piesă de înaltă încărcătură spirituală.

Se poate spune că impozantul lăcaş de cult din centrul comunei reprezintă chiar testamentul preotului, de vreme ce acesta i-a îndemnat cândva pe enoriaşi:

„Napraveti idna nova, temelna, hubanka i skapa carkva, idna ud naj hubancite ud nasta biskupija!” („Să faceţi o biserică nouă, trainică, frumoasă şi scumpă, una dintre cele mai frumoase din episcopia noastră!”).

Miercuri, 15 august, festivităţile s-au deschis cu primirea oaspeţilor, eveniment urmat de Sfânta Liturghie şi pomenirea episcopului Nikola Stanislavic.

Artiştii din cadrul Ansamblului Palucenka din Dudeştii Vechi, dar şi oaspeţii lor din Bulgaria şi din ansamblul Balgarce din Vinga, au încins apoi, chiar în faţa bisericii, cel mai lung lanţ de perechi de dansatori, în care s-au prins aproape 200 de tineri în costume populare tradiţionale, în paşi de „mamenji”, un joc de doi specific pentru bulgarii din Stár Bišnov.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns