Adormirea Maicii Domnului, mutarea la Viață. Mii de credincioși au parcurs Drumul Crucii la Mănăstirea Hodoș-Bodrog (FOTO)

bodrog p1

Creștini ortodocși, romano- și greco-catolici, pentru toți este, astăzi, o zi cu adevărat specială.

Pe 15 august credincioșii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, sărbătorind atât moartea și îngroparea, cât și înălțarea ei la Cer.

În Timiș, dar și în întreg Banatul, ziua de astăzi este marcată așa cum se cuvine. Bisericile din multe localități își serbează hramul, astfel că localnicii petrec alături de cei dragi la rugă. Dar veselie este în tot locul, pentru că Mariile și Marianii așteaptă cu drag goști să le treacă pragul.

Potrivit tradiției, Adormirea Maicii Domnului a fost vestită de Arhanghelul Gavriil.

Sfântul Maxim Mărturisitorul, cel care a redactat „Viața Maicii Domnului”, spune că Arhanghelul Gavriil, întinzându-i ramura de finic, i-a grăit: „Fiul și Domnul tău te cheamă: E ceasul venirii la Mine a Maicii Mele! Astăzi, așa cum ai umplut de bucurie pe locuitorii pământului, așa vei bucura oștirile cerești prin urcarea ta, cea binecuvântată care ai făcut să strălucească încă și mai mult sufletele sfinților”.

După ce a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viață veșnică, Fecioara Maria i-a întărit pe cei apropiați prin cuvintele: „Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu, Cel ce dăruiește tuturor ființă și viață. Și când mă voi duce la El, nu voi înceta să mă rog și să mijlocesc pentru voi, pentru toți creștinii și pentru lumea întreagă, că Cel ce o judecă în milostivirea Sa să se milostivească de toți credincioșii și să-i întărească și să-i ducă pe calea vieții, iar pe cei necredincioși să-i întoarcă și să-i facă pe toți o singură turmă a Bunului Păstor care și-a dat sufletul pentru oile Sale și le cunoaște și ai Săi îl cunosc!”

Mii de credincioși au parcurs Drumul Crucii la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

Printre lăcașurile de cult care își serbează hramul de Adormirea Maicii Domnului se află și Mănăstirea Hodoș-Bodrog, lăcaș de cult situat la aproximativ 15 kilometri de Arad.

bodrog interior 1

An de an, mii de oameni vin aici cu acest prilej, pentru a participa la procesiunile care au loc, pentru a se ruga Maicii Domnului, pentru a-i cere să mijlocească în fața Fiului ei cererile de folos și pentru a-i mulțumi atunci când rugile le sunt ascultate. bodrog interior 3

În fapt, oamenii au început să se adune încă din după-amiaza zilei de ieri, 14 august, pentru a parcurge, alături de alți credincioși, Drumul Crucii.

Tradiția procesiunii „Drumului Crucii” de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog datează din anul 1925, de pe vremea episcopului Grigore Comșa, rânduiala constând pe atunci doar din meditaţii şi pe parcurs s-au adăugat unele cântări specifice Săptămânii Mari.

bodrog interior 2

Din anul 2000, procesiunea se face pe drumul de la mănăstire spre satul Bodrogu Nou, drum pe care au fost amplasate 14 cruci, fiecare având câte o icoană cu una din cele 14 opriri, conform mărturiilor Sfintei Scripturi și ale Sfintei Tradiții.

Așa s-a întâmplat și în acest an: temperatura ridicată din termometre nu i-a oprit pe miile de credincioși să vină, în după-amiaza zilei de ieri la Hodoș-Bodrog, și să pornească, alături de semeni, în procesiunea care ne aduce aminte tuturor de patimile Mântuitorului. Au venit tineri, bătrâni, părinți cu copii, bunici cu nepoți, vecini, prieteni. Auzeai cu drag inegalabilul grai ardelenesc, dar și vorba molcomă a bănățeanului. bodroh interior 4

Nu simțeai nicăieri agitația cotidiană și stresul vieții de zi: la Hodoș-Bodrog, pe Drumul Crucii, oamenii erau calmi, răbdători, îngăduitori și atenți cu ceilalți.

Pentru că acolo au venit toți cu un singur gând: să o cinstească pe Maica Domnului! Cea care prin Adormire s-a mutat la Viață!

bodrog interior 5

După procesiune, credincioşii au rămas peste noapte, sub cerul liber, în curtea mănăstirii, iar astăzi au luat parte la Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de IPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *