Ceapa, uleiul, zahărul, untul şi laptele s-au scumpit cu 15-23% din martie până în august

INS: Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în comerţ, în următoarele trei luni / Se prognozează pentru următoarele trei luni o majorare a numărului de salariaţi

Ceapa, uleiul de floarea-soarelui, zahărul alb, untul şi laptele (UHT) sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult în acest an, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Consiliul Concurenţei.

Mai exact, între martie 2022 (luna în care a început războiul ruso-ucrainean, iar inflaţia a început să galopeze) şi august 2022, preţurile la aceste articole ce se găsesc aproape mereu în coşul de cumpărături al românilor au crescut cu rate cuprinse între 14,4 şi 22,9%.

Pentru această analiză, au fost studiate preţurile şi evoluţiile la circa 20 de produse alimentare, cele care se găsesc în mod uzual în coşul de consum. Preţurile sunt calculate ca o medie per categoria de produs menţio­nată şi sunt analizate doar preţurile din co­mer­ţul modern, sector ce numără peste 4.000 de supermarketuri, hipermar­keturi, ma­gazine de proximitate modernă şi discount.

„Consiliul Concurenţei monitorizează constant evoluţia preţurilor la produsele alimentare, în special pentru cele de bază, care fac parte din coşul de consum. De la începutul pandemiei de coronavirus, autoritatea a cerut periodic companiilor date pentru diferite produse de bază, pentru a identifica eventualele înţelegeri între firme pentru a creşte artificial preţurile“, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

CITEȘTE ȘI: Ce părere ai? Se propune implementarea celui mai important proiect de reconversie industrială din regiunea de vest a României

Un coş de cumpărături ce cuprinde unele dintre principalele alimente consumate în mod constant de români costa, în medie, în august 2022, în marile reţele de supermarketuri, hipermarketuri şi discount, 170 de lei. Preţul este cu 9,2% mai mare decât în martie 2022, prima lună ce a marcat începutul războiului ruso-ucrainean şi totodată galopul preţurilor. Faţă de martie 2020, începutul pandemiei şi perioada considerată de mulţi drept cea cu cele mai mici preţuri, valoarea coşului mediu a crescut cu aproape 20%, conform Mediafax.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *