Cea mai mare unitate sanitară din vestul țării înăsprește condițiile de acces în spital, de teama infecțiilor nosocomiale

spitalul judetean timisoara

În primul trimestru, Spitalul Județean Timișoara a înregistrat 271 de infecții nosocomiale, ceea ce reprezintă mai bine de o treime față de numărul înregistrat în tot anul trecut. Este unul dintre motivele – alături de noile reglementări ale Ministerului Sănătății – pentru care condițiile de acces în spital s-au înăsprit.

”Cele mai multe infecții nosocomiale se înregistrează pe secțiile de ATI, pentru că acolo sunt internate cele mai grave cazuri. Pentru toți pacienții susceptibili, potențiali purtători, se recoltează probe la venirea în spital. Vorbim de bolnavi transferați de la alte spitale, cei cu afecțiuni multiple grave, cu politraumatisme…, adică sunt vizați toți pacienții cu risc. Pe toate secțiile există o preocupare permanentă pentru prevenirea și scăderea numărului de infecții nosocomiale ”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Nu doar pacienții au intrat în vizorul conducerii unității sanitare, ci și aparținătorii acestora.

Marius CrainaBotoșei și costume oferite gratuit

Bolnavii internați la Județean nu mai pot avea alături persoane dragi, decât cu unele excepții, iar programul de vizitare a fost restricționat. ”Vizitele au fost restrânse la câteva ore pe zi, iar la secțiile de terapie intensivă nu este permis decât accesul unui singur vizitator, care este obligat să poarte halat de unică folosință, botoșei, mască și cască, oferite gratuit. De asemenea, doar la secțiile de neurologie și neurochirurgie, în cazul pacienților nedeplasabili, este permisă participarea aparținătorilor la îngrijirea acestora dacă doctorul consideră că prezența rudelor este benefică din punct de vedere medical. Acești aparținători primesc un bilet de voie pentru a putea sta 24 de ore la căpătâiul bolnavului, însă sunt obligați să poarte îmbrăcăminte și încălțăminte de protecție. Pe celelalte secții ale spitalului, aparținătorii se pot prezenta în haine civile, în limita programului de vizitare. Majoritatea bolnavilor și rudele acestora au reacționat pozitiv la aceste dispoziții”, a precizat Marius Craina.

Număr dublu de angajați pentru prevenire și control

În prezent, în unitatea sanitară, un medic epidemiolog și două asistente sunt angajate la Compartimentului de Prevenire și control infecții nosocomiale.

”Am solicitat ministerului creșterea numărului de posturi pe acest sector, pentru că avem nevoie de un specialist în boli infecțioase și încă trei asistente. Periodic sunt recoltate probe de la pacienții internați, iar rezultatele sunt comunicate atât șefilor de secții pentru a lua măsuri, cât și Direcției de Sănătate Publică Timiș. Avem protocoale care prevăd modalitatea de curățare, concentrațiile, tipul suprafețelor.,.. Acestea sunt, periodic, discutate și analizate pentru a îmbunătăți eficacitatea”, a adăugat managerul Spitalului Județean.

Cheltuieli foarte mari

Toate măsurile întreprinse de conducerea unității sanitare pentru limitarea numărului de infecții nosocomiale au băgat mâna adânc în buget.

”Există un program al Ministerului Sănătății prin care sunt finanțate o parte dintre costuri, dar nu acoperă toate materialele, astfel că trebuie să completăm din fondurile spitalului. Numai cu echipamentul de protecție avem cheltuieli foarte mari. Mai sunt măturile, mopurile, dezinfectanții, mănușile de unică folosință, substanțele pentru recoltare și multe altele. Am înaintat o propunere ministerului pentru completarea programului național existent sau pentru crearea altuia care să acopere tot necesarul de materiale în acest plan de combatere a infecțiilor nosocomiale”, a spus Marius Craina.

În rând cu UE

Infecția nosocomială sau intraspitalicească apare după 48 de ore sau chiar mai mult de la internarea pacientului în spital și se adaugă patologiei pentru care pacientul este spitalizat. Cauzele pot fi reprezentate de selectarea surselor endogene, respectiv germenii proprii organismului-gazdă, dar și deficiențelor de igienă, sterilizării necorespunzătoare sau îngrijirilor medicale de diverse tipuri acordate în mod necorespunzător. Dacă cele din prima categorie sunt greu sau chiar imposibil de stopat, celelalte pot fi prevenite sau cel puțin reduse prin măsuri și proceduri corect aplicate.

La nivelul Uniunii Europene, aproximativ trei milioane de persoane prezintă anual o infecție asociată îngrijirilor medicale, iar în jur de 50.000 de oameni mor anual din această cauză, pentru ca în etiologia unor astfel de infecții sunt implicați germeni de spital multirezistenți la antibiotice.

”Peste tot în lume se înregistrează infecții nosocomiale, nici unde nu se vorbește de cifra zero. Noi trebuie să punem accent atât pe scăderea numărului de infecții, cât și pe agresivitatea acestora”, a conchis Marius Craina.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cea mai mare unitate sanitară din vestul țării înăsprește condițiile de acces în spital, de teama infecțiilor nosocomiale

  1. Castigati bani chiar acum, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam de urgenta persoane serioase care sa colaboreze cu noi intr-o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, cu castiguri imediate, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Oferim si cerem seriozitate absoluta! Pentru mai multe detalii, contactati imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *