Cea mai frumoasă clădire dintr-o localitate timişeană

Trei biserici te întâmpină la intrarea în zona centrală a oraşului Deta. Lăcaşurile de cult se găsesc la câţiva metri unul de altul, iar cel mai grandios din punct de vedere arhitectonic este cel romano-catolic.

Ridicat în anul 1900, în stil gotic, pe locul unei vechi biserici, lăcaşul de cult domină oraşul, fiind un edificiu impunător.

Clădire de patrimoniu, faţada bisericii a fost renovată anul trecut, urmând ca restul să fie terminat anul acesta.

Banii pentru aceste lucrări au provenit atât de la Secretariatul pentru Culte, cât şi de la Primăria Deta.

În urmă cu 15 ani, populaţia de etnie sârbă din Deta a achiziţionat un teren cu intenţia de a-şi ridica o biserică ortodoxă.

O altă parte din suprafaţa pe care credincioșii sârbi voiau să ridice lăcaşul de cult le-a fost oferită de primărie.

Mult timp, însă, lucrările la biserică nu au avansat deloc.

„Era doar o groapă care strica aspectul centrului. Pe vremea aceea, sârbii nu aveau o biserică, slujbele ţinându-se într-o casă. Acum, biserica se înalţă, iar cei peste 200 de credincioşi ortodocşi de rit vechi au, în sfârşit, un loc doar al lor.

Şi biserica ortodoxă din Deta a primit, anul trecut, bani pentru realizarea picturii interioare.

Din păcate, banii alocaţi s-au întors înapoi, pentru că sumele primite nu au fost cheltuite.S-au alocat 40.000 de lei şi s-au cheltuit doar o mie de lei”, ne-a declarat Petru Roman, primarul localității.

Edilul-şef al Detei ne-a mai precizat:

„Biserica romano-catolică s-a ridicat în maximum trei ani, iar la cea ortodoxă de rit vechi se lurează de aproape 18 ani şi lucrările încă nu sunt finalizate. Acum avem utilaje moderne, iar atunci se lucra pe schele, mult mai greu, dar probabil că exista mai multă voinţă…”.

 

0 Comments

No Comment.