Ce se mai aude despre oaza de relaxare de la Pădurea Verde şi aquaparcul de la Dudeştii Noi

aquaparc 2

Timișenii s-au obișnuit, în ultimii 10-12 ani, să treacă granița la vecinii unguri în perioada călduroasă (și nu numai), pentru a se bucura de binefacerile apelor termale. După un drum de doar o sută și ceva de kilometri, ei pot avea parte de relaxare, iar cele câteva zeci de stațiuni balneare aflate în apropierea graniței cu România le stau la dispoziție cu oferte dintre cele mai diverse.

În acest timp, în Banat, care dispune de aceleași resurse de apă, nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, metropola vestului, adică Timișoara, are o ofertă foarte slabă în materie de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii.

Pădurea Verde a rămas tot neamenajată, fostul Ștrand al Tineretului a fost concesionat pe zeci de ani unei firme private, iar locurile de distracție de pe malul Timișului nu oferă facilități de nivel occidental.

După cum merg lucrurile, se pare că singurele distracții de weekend disponibile pentru timișoreni rămân mersul la mall (cu sau fără vreun scop), statul la terasele din centru, plimbarea prin micuța grădină zoologică sau, în aceeași zonă, la Muzeul Satului. Autoritățile par să se complacă, în continuare, în această situație, pentru că până în prezent nu au lansat nici un proiect de anvergură în domeniu.

O zi liberă la ștrand sau la umbra copacilor, la un picnic, departe de zgomotul orașului, este, cu siguranță, de natură să-i încarce bateriile timișoreanului în weekend. Dar unde să meargă acesta, împreună cu familia, în așa fel încât fiecare să se poată relaxa?

Ștrandul Tineretului a fost concesionat pentru 30 de ani, în aprilie 2004, fără să devină o bază de agrement așa cum ar fi fost de așteptat. Dus aproape de faliment de fosta societate Administrarea Domeniului Public, ștrandul a fost dat, aproape de pomană, unor afaceriști care au construit un bazin de înot și… cam atât pe o suprafață de peste șapte hectare, care stau și acum nefolosite.

Un întreprinzător cu dragoste de oraș ar fi putut amenaja aici un aquaparc asemănător celor din Ungaria, dar, desigur, n-a fost cazul.

Despre Pădurea Verde s-au înșirat, doar în ultimii patru ani, verzi și uscate de către administrația locală și centrală. Era vorba, parcă, să se transforme într-o pădure-parc, deschisă pentru public, dotată cu locuri de popas, piste pentru biciclete și multe alte facilități. În combinație cu Grădina Zoologică și cu fostul Ștrand al Tineretului, situate în apropiere, s-ar fi putut crea o oază de liniște și relaxare pentru toți… contribuabilii.

Uite aquaparcul, nu e aquaparcul

Cu un an înainte de finalul actualului mandat, consilierii locali timișoreni au început să se gândească la un aquaparc în Timișoara. În pofida opoziției conducerii executive a primăriei, s-au alocat 100.000 de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate care să stabilească cel mai potrivit amplasament pentru acest obiectiv. Desigur, nu s-a mai auzit nimic despre acel studiu, care, cel mai probabil, nici nu a mai fost întocmit.

O altă idee viza un parteneriat cu comuna Dudeștii Noi pentru construirea aquaparcului, dar și această variantă a căzut. Mai nou, s-a aflat că nu se va putea construi așa ceva nici din fonduri europene, pentru că finanțarea va fi aprobată doar pentru stațiunile deja existente.

Așa se face că locuitorii Timișoarei nu vor avea parte de mini-vacanțe și de timp în aer liber aproape de casă, ci vor fi nevoiți să ia, și în această vară, drumul Ungariei sau al Aradului, al Devei și al altor orașe. În urbea de pe Bega singurele distracții disponibile rămân terasele, mall-urile și, eventual, câte o plimbare scurtă pe lângă Bega sau pe la Zoo.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *