Ce mai fierbe în kukta politicii

dragnea si tariceanu 1

Momentul politic actual nu este marcat doar de confruntări cu specific electoral, prilejuite de campania pentru europarlamentare, alegătorii putând auzi fără voie detalii picante din dosare și din culise, ci și de o presiune puternică în zona justiției, cauzată de precipitarea în legătură cu salvarea lui Liviu Dragnea de condamnare, dar și de referendumul în legătură cu justiția, convocat de președintele Iohannis.

În plus, mai pune paie pe foc și Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat că este gata să candideze la prezidențialele care vor avea loc spre sfârșitul anului, având de partea sa și pronosticul favorabil al sondajelor privind sanșele sale reale de a ajunge în al doilea tur de scrutin.

Referitor la referendum, e de menționat atitudinea partidelor din opoziție (PNL, USR, UDMR și PMP), dar și a independenților, aceasta fiind favorabilă față de consultarea populară în legătură cu continuarea luptei anticorupției și independența justiției. Cele două partide din coaliția aflată la putere au poziții oarecum apropiate.

Astfel, ALDE nu se opune organizării lui, dar apreciază că acesta va avea impact negativ asupra alegerilor europarlamenatre. Acest partid, însă, a decis să nu participe la consultările convocate de Klaus Iohannis, atâta vreme cât acesta refuză revocarea procurorului general, Augustin Lazăr.

La rândul său, PSD a declarat, prin mai mulți reprezentanți, că nu va boicota referendumul. La consultări, însă, Dragnea nu a mers, acesta declarând că „nu-i place personajul”, adică președintele. În schimb, a trimis doi foști deținuți politici cărora actualul procuror general le-a refuzat eliberarea condiționată.

În categoria confruntărilor de campanie trebuie să includem mitingurile electorale ale partidelor, programate în mai multe orașe, dar și acțiuni în justiție, cum este cea a social-democraților împotriva liberalilor, pentru trollingul electoral romaniameritamaimult.ro.

Dacă vorbim de dosare, atunci trebuie amintită reluarea știrii vechi că Ludovic Orban, președintele PNL, este fiul unui fost ofițer de securitate. Presiunea din jurul justiției este însă cea mai fierbinte realitate.

Sunt mai multe fronturi deschise. Primul, cel pentru salvarea lui Liviu Dragnea, respectiv, contestarea completelor de trei de la Înalta Curte de Casație și Justiție, aceasta primind o amânare, surprinzătoare față de așteptările liderului PSD, de la Curtea Constituțională. Luni urmează o nouă ședință a instanței supreme în procesul angajărilor fictive la Protecția Copilului din Teleorman, iar voci din presă spun că Dragnea nu va fi prezent, pentru că se va opera la coloană. Dar să nu ne lansăm în a da un pronostic, nepotrivit într-o atare situație. Un alt front este cel pentru revocarea lui Lazăr, acuzațiile de poliție politică aduse având ca obiectiv compromiterea sa profesională, având în vedere că și-a depus dosarul pentru un nou mandat, candidatură respinsă de ministrul Tudorel Toader la pachet cu a celorlalți pretendenți pentru funcție. Presiunea este certificată și prin faptul că imediat după respingere a fost convocată tura a doua de selecție, la care, cum s-a mai văzut, musai să se prezinte și „alesul”.

Un al treilea val de presiune e pe ministrul justiției, care a intrat în dizgrația PSD și căruia i se solicită, cu disperare am spune, modificarea codurilor penale prin ordonanță de urgență, în paralel cu moțiunea liberală împotriva sa, despre care se spune că ar fi susținută și de pesediști.

Complicat, nu? Așadar, numai la vârful politicii să nu fii, mai ales dacă ești certat cu legea ori te afli în slujba unor politicieni cu probleme judiciare, lege care, până la urmă, nu iartă pe nimeni, cum s-a văzut de atâtea ori.

Așa că… puțintică răbdare!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Ce mai fierbe în kukta politicii

  1. Dragilor…

    Timișoara a fost revoluționară, apoi (după câteva zile) a triumfat scârboasa lovitură de stat – și nici măcar atât… a fost o simplă preluare de putere și de continuare în dezinformare.
    Azi trăim în pseudo capitalism/socialism sălbatice, o țară cu partide papagal, fără doctrine clare…

    Evident, am evoluat în ultimii 30 de ani – dar puteam și trebuia să fim, deja, mult mai departe!!!
    Nici măcar nu avem o presă total liberă și corectă! (?!!)

    Pe voi, cei de la RB – vă stimez! Văd și simt că majoritatea angajaților sunt oameni cu școală bună. Aveți titluri corecte, investigații, echilibru etc. Vă rog, evitați mereu titluri enervante, gen „Într-o localitate…” „Unde are loc cel mai…” „Cine a…” Vă asigur că știu care e chestiunea cu clikurile – veți primi mai multe pe titluri clare, cum le aveți pe majoritatea, bravo!

    Respect!

    https://www.youtube.com/watch?v=am0No2NdXS4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *