Ce frumoasă pare viața, când ești „realizat”…

viata

Nici o instituție a statului nu este capabilă să ne spună câți români mai trăiesc în țara noastră și nici câți au devenit migratori. Prin urmare, fiecare se simte cu un picior în patrie și cu altul în afara ei. Pe cuprinsul României sunt două feluri de peisaje rezidențiale. Unul eclatant, venit parcă din viitor, și altul dezolant, de muzeu al locuirii. Tristețea este și că, pe străzile cu case noi, cu vile care îți iau ochiul, domnește pustiul, semn că destui dintre proprietarii lor nu le locuiesc, fiind plecați departe, „ca să facă bani”, desigur.

Îi aud pe diverși spunând că și-au construit casa de 300 metri pătrați (sau de 600!) pentru a avea „unde să tragă la pensie, când vor încasa, lună de lună, euroi buni nu lei slăbănogi, după o viață muncită, departe de familie. Pe unul dintre cei plecați l-am văzut recent la Ruga cartierului. Se apropiase aproape discret, cu viteză mică, de locul unde se desfășura sărbătoarea. În dreptul scenei, pe care evoluau artiștii, s-a oprit, a claxonat de trei ori, așa ca să-l audă și să-l vadă prietenii, vecinii, colegii de generație și să-l invidieze. Apoi a întors și a demarat în trombă… să moară de ciudă cu toții. Tânărul acela să tot fi avut vreo 30 de ani. Era fălos, nevoie mare, în decapotabila sa cu numere provizorii… În dreapta avea o blondă „faină”, poate puțin prea machiată și cu un păianjen, negru și mare, tatuat pe umărul drept. Viața e frumoasă, nu-i așa? Mai ales când poți etala… pentru ce ai plecat de acasă.

Mai știu pe cineva care spune că, dacă nu faci bani în țară, nici afară nu te descurci. O avea omul dreptate, pentru că pe lângă câți și-au tras, din banii lor de bugetari, vile lângă care să își parcheze caii-putere, abia încap aceștia care au muncit pe șantierele din străinătățuri.

N-am cunoscut însă nici un căpșunar și nici o femeie care îngrijește bătrâni ori jumulește găini prin vreun abator de afară să-și fi făcut altceva decât o baie ori să-și fi renovat și dotat bucătăria și, eventual, să-și fi zugrăvit în culori țipătoare, la modă, fațada casei aproape seculare, în care locuiește.

Pardon, toți și-au tras termopane, inclusiv navetiștii de la sate. În fața acestor case moștenite de la străbunici staționează mașini second-hand. În unele, câteodată, cuibăresc nestresate orătănii scăpate de prin curți. Sunt însă și „străinezi” din aceia care așteaptă un an întreg ca să vină în vacanță în țară, la casa abia construită.

Fie pentru a-i „updata” acoperișul sau fațada, fie pentru a sta tacticos pe portbagajul mașinii, cu o cafea aburindă în față și a privi cu nesaț strada. Mai știu și pe cineva care și-a făcut o casă mare, cu un turn pe mijloc. L-am întrebat la ce-i bun turnul acela și mi-a răspuns, cu satisfacție, că arată bine privirii și că, ori de câte ori vine de pe undeva, se oprește în mijlocul carosabilului pentru a privi îndelung turnul și, numai după aceea, se îndreaptă hotărât spre poartă pentru a roti cheia în broască.

Altcineva nu a avut bani pentru o casă, deși și-ar fi dorit, așa că „a ales” un apartament într-un bloc vechi, pe care l-a renovat, l-a îmbunătățit, l-a mobilat frumos. Omul a decis, după aceea, să se mobileze și el pe interior și, pentru aceasta, și-a cheltuit lefurile pe cărțile de colecție. În sufrageria sa, există o bibliotecă plină ochi de cărți, cu care se mândrește. Toate stau frumos așezate pe rafturi în ordinea apariției, nedesfăcute din ambalajul de plastic, așa că niciodată praful nu se va putea depune direct pe literele lor.

Ce bună e libertatea! Fiecare face ce îi trece prin cap, cum vrea. Viața e, iată, frumoasă pentru destui, chiar dacă aceștia nu încap întotdeauna în statisticile oficiale, oriunde s-ar afla. Ea merită însă să fie parcursă până la capăt, în toate cazurile, și când omul este „realizat” și când doar visează la mai bine…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *