Ce facem dacă suntem pe munte, martorii unui incident soldat cu victime, accidentate sau cu starea de sănătate afectată? Sfaturile Salvamont

Salvamont: 96 de persoane au fost salvate în ultimele 24 de ore

Ce facem dacă suntem pe munte, martorii unui incident soldat cu victime, accidentate sau cu starea de sănătate afectată? Sfaturile Salvamont.

Salvamont România vine cu mai multe sfaturi pentru cei care sunt martori la un incident soldat cu victime, accidentate sau cu starea de sănătate afectată.

”Pentru că în ultimii ani înregistrăm o creştere îngrijorător de mare de a numărului de accidente pe munte vă prezintă câteva măsuri pe care să le întreprindeţi dacă sunteţi martor la un incident soldat cu victime, accidentate sau cu starea de sănătate afectată”, transmite Salvamont România.

CITEȘTE ȘI: Deschis spre Muntele Mic, închis către Semenic şi Brebu Nou

Sfaturile salvamontiştilor:

  • Nu intraţi în panică.
  • Protejaţi victima prin marcarea locului accidentului, dacă acesta se află în pe un traseu pe care se coboară în viteză cu schiurile, bicicleta sau vehicule offroad, prin amplasarea unui marcaj vizual în formă de ”X”, amplasat în amonte, la distanţă suficientă cât să poată avertiza coborâtorii despre accident.
  • Anunţaţi echipa Salvamont prin apel telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Naţional SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
  • Nu mişcaţi persoana accidentată şi nu permiteţi nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influenţa directă a unui factor de risc care îi pune viaţa în pericol sau îi provoacă afecţiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare şi transport adecvat. Nu permiteţi “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să mişte sau să transporte pe braţe, târâş, în spate sau cu mijloace improvizate victima.
  • Daca victima este inconştientă, deschideţi-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxaţia mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche ; !!! nu „basculaţi” spre spate capul victimei !!! ) şi verificaţi timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mişcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuaţi resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut;
  • Atenţie, datorită pericolului infectării cu Covid 19 rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă decideţi să vă expuneţi riscului infestării şi, faceţi sau nu, respiraţie gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 compresii toracice – ventilaţii. Folosiţi telefonul pe speaker, pentru a avea mâinile libere şi urmaţi indicaţiile primite din dispeceratul medical !
  • Discutaţi cu victima şi observaţi dacă este coerentă în exprimare. Observaţi dacă prezintă hemoragii puternice, care reuşesc să treacă prin echipament. Identificaţi locul hemoragiei şi faceţi compresie (de preferinţă cu comprese sterile, dacă aveţi la îndemână). Daca hemoragia este abundenta si nu se opreşte, aplicaţi un garou deasupra leziunii (anunţaţi dispeceratul medical despre acest lucru). Evitaţi sa intraţi in contact direct cu sângele pacientului !
  • Nu încercaţi să aduceţi în poziţie anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziţia acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.
  • Protejaţi termic persoana accidentată (acoperire cu haine, sac de dormit, folie „Sirius”), discutaţi permanent cu ea, urmăriţi o eventuală schimbare a stării de conştienţă, a respiraţiei, a culorii tegumentelor şi buzelor şi aşteptaţi până sosesc echipele Salvamont.
  • Pe toată perioada acordării primului ajutor purtaţi masca de protecţie individuală, după contactul cu victima spălaţi-vă din abundenţa pe mâini cu o substanţă dezinfectanta sau cu apa şi săpun .

Salvamont arată că echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale sau traumatice.

 

radioresita

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *