Cazul noului PUG al capitalei Banatului tinde să devină o filă desprinsă din „Poveşti nemuritoare”

timisoara5

Timişoara se dezvoltă pe baza unui plan urbanistic general elaborat în… 1998!

Contractul pentru elaborarea noului PUG și a Regulamentului Local de Urbanism a fost semnat în octombrie 2010, la un preț de… 450.000 de euro

Elaborarea noului plan urbanistic general (PUG) al municipiului Timișoara se înscrie în ciclul poveștilor nemuritoare, începute pe vremea lungii administrații 1996-2012 și continuate cu mult spor în vremea actuală. Nici o noutate despre stadiul în care se află PUG-ul nu a mai brăzdat mediul informațional timișorean în ultimii aproape doi ani, de când datează ultimele informații aflate pe site-ul municipalității.

Din când în când, aflăm că PUG-ul se află în stadiul de avizare la forurile competente, dar acestea au devenit, parcă, o noțiune abstractă, care acționează de undeva, din sferele misterioase ale birocrației. Concret, avem un PUG elaborat în 1998, aprobat în 2002 și prelungit succesiv, cu acordul zglobiu al aleșilor locali timișoreni, nu o dată, ci de trei ori, până la 24 aprilie 2017.

Nu-i de mirare, în asemenea condiții, că în Timișoara, „atât în zona serviciilor, cât şi a locuirii lipseşte o viziune de dezvoltare privind localizarea noilor terenuri ocupate, precum şi o strategie de planificare integrată”, după cum spuneau autorii studiului de fundamentare a PUG-ului în 2012.

Faptul că elaborarea unui plan urbanistic general al unui municipiu aflat în dezvoltare, așa cum este Timișoara, poate dura ani la rând, nu este o noutate.

Bătrânul PUG, după care ne ghidăm și la ora actuală, a fost creat prin 1998, dar a ajuns să fie aprobat în 2002, după patru ani. Totuși, chiar și această durată a fost depășită de noul PUG, început în 2010 și aflat, în continuare, în sfera incertitudinii.

Contractul pentru elaborarea noului PUG și a Regulamentului Local de Urbanism a fost semnat în octombrie 2010, la un preț de 450.000 de euro.

CITEŞTE ARTICOLUL COMPLET ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ DE MIERCURI, 26 august, A COTIDIANULUI RENAŞTEREA BĂNĂŢEANĂ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *