Cartier al Timişoarei cu adrese fără acte şi buletine fără… adrese

Kuncz 1

Majoritatea locuitorilor unei zone din Timişoara nu au acte de proprietate pe locuinţele în care trăiesc. Mai mult, unii dintre aceştia au moştenit casele, dar actele nu au fost întocmite.

Kuncz-ul a rămas o zonă defavorizată pentru că în acest cartier o mare parte dintre locuitori sunt romi. În 2008, reprezentanţii Primăriei Timişoara anunţau că vor să scoată cartierul la lumină, să-l transforme într-unul atractiv pentru tineri prin transformarea acestuia într-o zonă ecologizată.

Pe hârtie suna bine şi, probabil, atunci când s-a asfaltat o stradă din Kuncz se credea că totul va intra în normal. Celelalte străzi n-au văzut însă pată de asfalt de când s-a înfiinţat cartierul. Jozsef Kuncz a înfiinţat acolo o fabrică de cărămidă şi le-a permis muncitorilor să îşi ridice barăci în care să locuiască. Ulterior, acestea au rămas în proprietatea oamenilor. De atunci, o parte dintre locuitori încearcă să intre în legalitate în privinţa actelor, însă nu reuşesc.

adam stelica„De opt ani mă judec. Am buletin de Timişoara, dar fără adresă. Sunt bolnav, dacă mi se face rău şi pic pe stradă medicii nici nu ştiu pe cine să anunţe, pentru că nu am nici o adresă trecută. Am vrut să merg şi în audienţă la Nicolae Robu, dar nu m-a primit. Cu Gheorghe Ciuhandu altfel discutam, era mai bun, cred că lui Robu nu-i plac ţiganii”, spune Stelică Adam, care locuieşte în Kuncz de 17 ani.

Lucreţia Predoi stă de peste cinci decenii în acest cartier şi spune că nu s-a schimbat absolut nimic. Şi nici măcar promisiunile de campanie nu sunt prea încurajatoare. Înaintelea alegerilor, îşi mai fac apariţia unii candidaţi în zonă, dar se mulţumesc să împartă tricouri şi pixuri, iar apoi… dispar.

În Kuncz încă nu a fost introdus gazul, locuitorii folosind lemne pentru încălzire. Tot acolo, ca mijloc de transport şi ajutor la muncă se folosesc căruţele şi caii.

Cel puţin şapte proprietari de cai îşi duc traiul zilnic ajutându-se de aceste animale de tracţiune. Una dintre marile probleme ale locuitorilor din Kuncz continuă să fie abandonul şcolar. Mulţii copii renunţă la cursuri, iar viitorul lor este incert.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *