Cărţi după pofta inimii, la o nouă ediţie a „Bookfest”

Oraşul de pe Bega a devenit, de ieri, capitala cărţii, locul care va găzdui, până duminică inclusiv, cea de-a VII-a ediţie a Salonului „Bookfest”, organizat de Asociația Editorilor din România și Primăria Timișoara, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Biblioteca Județeană Timiș și Universitatea de Vest.

Ceremonia de deschidere a târgului de carte a avut loc la Centrul Regional de Afaceri CRAFT, în prezenţa lui Dan Diaconu, viceprimarul municipiului, a Stanei Stoianov, directorul Departamentului Relații Economice cu Mediul de Afaceri al Camerei de Comerț, și Mihai Mitrică, directorul Asociației Editorilor din România.

„În 2012, Salonul Bookfest a părăsit pentru prima oară zona sa de confort, Bucureştiul, iar prima ediţie locală a acestui eveniment de anvergură a avut loc tocmai la Timişoara, un spaţiu cultural prin excelenţă.

Suntem bucuroşi să constatăm că încă din această dimineaţă au venit la CRAFT mulţi copii care au ales să-şi petreacă o parte din Săptămâna altfel în preajma cărţilor şi, de asemenea, suntem încântaţi să observăm că, în fiecare an, creşte cu circa zece la sută numărul expozanţilor care ni se alătură. Sper ca, la Bookfest, să putem contrazice o statistică îngrozitoare, care arăta că românul cumpără doar o carte pe an, în schimb consumul de bere se ridică la 83 de litri pe persoană, în acelaşi interval de timp.

Este înfiorător că ne situăm pe locul al şaptelea în Europa ca băutori de bere şi pe ultimul ca amatori de lectură”, a subliniat, în deschiderea salonului de la CRAFT, Mihai Mitrică.

Cei care vor vizita până duminică standurile târgului vor avea ocazia să achiziţioneze „marfă literară” adusă de 35 de expozanţi, să se bucure de reduceri substanţiale de preţuri la unele dintre volume, să-şi îmbogăţească biblioteca personală pe bani puţini – uneori cu doar… cinci lei! – să consulte oferta unor edituri serioase precum Humanitas, Humanitas Fiction, Rao, Polirom, Litera, Art, Herald, Niculescu, Nomina, Editura Universităţii de Vest, Corint, Linghea, Casa şi altele. Programul manifestării este unul deosebit de consistent, fiecare zi de „Bookfest” aducând numeroase lansări de carte, prezentări de colecţii şi sesiuni de autografe în cadrul cărora publicul va putea interacţiona direct cu o suită de scriitori contemporani de prim rang, din Timişoara şi din ţară.
Mâine, la ora 14, cititorii împătimiţi sunt aşteptaţi la salon cu o premieră naţională: Mircea Cărtărescu îşi va prezenta la „Bookfest Timişoara” cea mai recentă lucrare, „Un om care scrie. Jurnal, 2011-2017”, apărută la Editura Humanitas. Iar dacă întâia zi de sărbătoare literară s-a încheiat tot cu o premieră, cea a concertului acustic al trupei „Sarmalele reci”, cea din urmă seară a târgului va aduce în faţa publicului duminică, la ora 16, filmul „Ultimul căldărar”, de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, o altă premieră a actualei ediţii.

„Bookfest” reprezintă cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă.

La Salonul Internațional de Carte „Bookfest” de anul trecut (București, 24-28 mai) au fost prezenţi peste 150 de expozanți, programul celor cinci zile cuprinzând peste 400 de evenimente, de la lansări şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive.

Invitată de onoare a acestei ediții a fost Suedia, fiind prezente nume precum Marten Spangberg, Stina Wirsén, Cecilia Hansson, Athena Farrokhzad, Majgull Axelsson și Fredrik Backman. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia și Israel.

Salonul de Carte „Bookfest” are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Iași, Brașov și o alta internațională la Chișinău, în Republica Moldova.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns