Carnea de porc cu risc de pestă din Ungaria a fost scoasă la vânzare

carne 4

Carnea de porc adusă din Ungaria, dintr-o zonă cu pestă porcină africană, a fost scoasă la vânzare. Autorităţile au confirmat că sute de kilograme de mezeluri au fost retrase de pe rafturile unor magazine din Bucureşti şi Arad.

CITEȘTE ȘI: Ungurii mai au de construit 15 km de autostradă până la granița noastră, dar nu au la ce să se conecteze

Marfa a fost confiscată şi urmează să se stabilească dacă este infestată cu pestă.

Un distribuitor din Timişoara este acuzat că a cumpărat slănină, cârnaţi şi ciolan afumat dintr-un hypermarket din Ungaria, din zona de restricţie, unde este interzis exportul din cauza pestei porcine africane.

CITEȘTE ȘI: Bărbat înșelat la farmacie

În Timiş, preparatele au fost reetichetate în limba română apoi trimise către mai multe magazine cu specific unguresc din Timişoara, Arad şi Bucureşti. 58 de kilograme au ajuns pe rafturile din Capitală şi 100 în Arad, spune ANSVSA. O ştampilă a ajutat la depistarea neregulilor.

ADRIAN POPA director DSV Timis: A pus pe piata produse etichetate cu marca dreptunghiulara care este o marca pentru circulatia interna, in Ungaria, nu pentru comert intracomunitar.

CITEȘTE ȘI: Scandal monstru la Eurovision. Favorita, Laura Bretan, ai cărei părinți provin din Lugoj, ar fi fost `scoasă din cursă` pentru declarațiile de susținere a familiei tradiționale

Există trei tipuri de ştampile care oferă informaţii despre produsele alimentare. Marca hexagonală sau dreptunghiulară arată că produsul provine dintr-o zonă cu restricţie. Ştampila ovală de pe etichetă indică faptul că marfa poate fi comercializată în Uniunea Europeană. Dacă întâlniţi ştampila triunghiulară, atunci produsul trebuie distrus.

DANA TĂNASE – director executiv Asociaţia Română a Cărnii: Dacă această carne este restricţionată, deci ea nu trebuia să fie exportată, cu ghilimelele de rigoare, atunci este posibil ca ea să vină dintr-o zonă cu restricţie pentru pesta porcină africană, şi dacă se fac analize să fie depistată.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a refuzat să ne spună cum au ajuns produsele la raft.

Nici ministrul Daea nu vine cu lămuriri.

În timp ce ANSVSA primeşte felicitări, oamenii de afaceri din industria cărnii spun că această… „scăpare” ar putea avea consecinţe grave.

DANA TĂNASE – director executiv Asociaţia Română a Cărnii: Pentru industrie situaţia aceasta însemnă un potenţial risc de propagare a pestei porcine africane.

Peste două tone de carne au fost confiscate şi urmează să fie distruse. În acest timp, România este cel mai afectat stat din Europa din cauza virusului pestei porcine. Avem focare în aproape jumătate de ţară, conform observator.tv.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *