Carnea de porc consumată în România, foarte scumpă și în mare parte din import

Carnea de porc consumată în România, foarte scumpă și în mare parte din import

Carnea de porc consumată în România, foarte scumpă și în mare parte din import

România are unele dintre cele mai mari preţuri ale cărnii de porc din Uniunea Europeană, iar majoritatea produselor de acest tip sunt aduse din străinătate, scrie antena3.ro. În timp ce importurile cresc, producţia locală bate pasul pe loc. Iar banii care ar fi putut rămâne în ţara noastră, ajung la ferme Spania, Ungaria sau Germania.

Românii plătesc tot mai mult pentru carnea de porc, inclusiv pentru alimentele procesate. Faţă de media europeană, preţul plătit de abator către fermier este cu cel puţin 15% mai mare. Scăderea efectivelor, costurile ridicate, pesta porcină, toate au crescut preţul cărnii de porc din România. Iar cererea rămâne ridicată.

„La fermele din Români, oferta de astăzi este 14,5 lei/kilogramul. În Spania, un kilogram de carne de porc costă 13, 25 de lei, iar în Ungaria, 11,65 de lei”, a declarat Sorin Minea, președinte Romalimenta, producător.

CITEȘTE ȘI: Doi dascăli din Timiș, finaliști ai Galei Profesorului Anului din mediul rural 2024 organizată de Teach for România

Pentru a acoperi necesarul pentru consum, în lipsa ofertei de pe piaţa internă, românii pun în cos majoritar produse importate. Producem doar aproximativ 15% din carnea de porc pe care o consumăm.

„Nu este doar o chestiune importantă, este și o chestiune rubinoasă, având în vedere că suntem o țară mare producătoare de cereale, grâu, porumb, pe care le exportam. Și iată că venim și importam 85% din consumul intern de carne de porc”, a declarat Daniel Buda, europarlamentar.

Pe de altă parte, în ultimii ani, şi importurile de porci vii au crescut, valoarea achizițiilor fiind, anual, între 96 şi 108,5 milioane de euro, potrivit datelor de la statistică. Marii jucători din sectorul creșterii porcilor şi autoritățile spuneau că de vină pentru asta este pesta porcină africană, în urma căreia au dispărut circa 50.000 de scroafe.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Carnea de porc consumată în România, foarte scumpă și în mare parte din import

  1. Ro isi asigura din productia proprie doar consumul de oua si carne de oaie/miel. si unele cereale. insa importam peste 60% din alimente. pentru ca de la 5.4 mil bovine am scazut la vreo1.8mil(produc metan! polueaza! prosteala verde…) de la 2000ha de sere am ramas cu 200ha. din vreo 30 de fabrici de zahar acum avem doua parca. si colac peste pupaza, daca la cereale stateam bine, a venit problema cu cerealele americane din ukraina. nu mai zic nimic altceva ca m-apuca plansul. dar hei, ‘cetateanul’ vede doar ca are multe lanturi de supermarketuri, nu-si pune el probleme de unde vine marfa. suntem doar o piata de desfacere. din „binefacerile” neocolonialismului. noroc ca ne imprumutam de la banci straine ca sa cumparam produsele lor. au romanii vreo vina in toata treaba? desigur: ca incearca sa aplice metoda „scapa cine poate” in loc sa se organizeze cand se vede clar ca ceilalti aplica „dezbina si stapaneste”, ca nu cer politici publice in domeniu, ca voteaza emotional lozinci si culori de partide… in principiu ca se duc dupa fente si „pun botu’ ” la vrajeli. toata lumea iti vrea binele. si o sa ti-l ia daca crezi ca vine cineva dintre „aliati” sa-ti bage in traista… O sa-ti bage in straita cam cum au facut protestatarii francezi cu camioanele romanesti, cam asa.

    #neocolonialism

    #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *