Carnea de miel, ”condimentată” cu scumpirile… tradiționale

Oierii: Hai să ne ținem tari și să nu dăm anul ăsta mieii fără 25 lei/kg! Dezbateri încinse pe Facebook

Trendul dublării prețurilor se menține din păcate și în ceea ce privește carnea de miel, nelipsită de pe mesele bănățenilor cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Potrivit Calendarului Ortodox, în acest an, Paștele pică pe data de 24 aprilie, la o săptămână după cel catolic (17 aprilie), timp suficient ca mieii să atingă o greutate de 14-16 kilograme.

Ciobanii timișeni spun că, dacă, în urmă cu câțiva ani, localnicii din arealul lor își anunțau din timp interesul de a cumpăra miei de la ei, în prezent, oamenii sunt ceva mai rezervați.

Mai mult, spun ei, semnele cumpătării s-au arătat încă de anul trecut, când familiile se mulțumeau cu o jumătate de carcasă de miel sau doar cu două-trei kilograme de carne.

CITEȘTE ȘI: O nouă categorie de români poate ieși mai repede la pensie | Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Primele luni din acest an au adus multiple scumpiri în agricultură, pe fondul crizei din energie. Acum, războiul din Ucraina riscă să genereze o adevărată criză alimentară, în special pe piața cerealelor.

Prețurile la îngrășăminte și carburanți au crescut foarte mult, ceea ce va duce, în mod automat, și la creșterea preţului cărnii de miel.

“Furajele s-au scumpit. Porumbul se vinde cu doi lei kilogramul, iar anul trecut l-am cumpărat şi cu 80 de bani. Anul acesta prețul cărnii de miel va fi dublu față de cel din anul trecut”, spune Maricica Avădanei, proprietar al unei turme de oi.

CITEȘTE ȘI: Nu-ți plătești amenda de circulație în termen de 60 de zile – rămâi fără permis. Proiect de lege

Dacă în anul 2021 kilogramul de miel sacrificat se vindea cu 20 lei, în 2022 o să se vândă cu minimum 40 lei kilogramul, spun ciobanii.

Prețuri mai mici de până la 20 de lei pe kilogram sunt la animalele vii, dar și cererea este mai mare în acest sector, astfel că de Paști s-ar putea înregistra noi creșteri de prețuri.

Mai mult, există și cerere pe piața arabă – unde preţurile sunt cuprinse între 19 şi 22 lei kilogramul în viu -, fapt care ar duce la o nouă perturbare a raportului dintre cerere și ofertă. La aceasta se adaugă și efectivele mai reduse ca urmare a costurilor mai mari de creștere. Și mai scump va fi, probabil, mielul din alte rase decât cele autohtone.

Cel african, crescut și în România, reprezintă o combinație între muflon și gazelă: nu miroase a oaie, dar are gust asemănător.

Anul trecut, românii nu au mai cumpărat un miel întreg și au ales cantități mai mici, cel mult o carcasă. Pulpele au costat, în medie, 30 de lei kilogramul, iar organele folosite pentru drob, în jur de 20 de lei pe kilogram.

Prețurile, însă, vor fi duble în acest an. Deși mulți oameni consideră că aceste creșteri sunt prea mari, unele nejustificate, crescătorii spun că ele sunt necesare, pentru a-și putea continua afacerea.

Dacă mai punem la socoteală și celelalte produse tradiționale, cum ar fi cașul, telemeaua, trufandalele și pasca, masa de Paști va însemna un efort financiar deosebit, poate chiar un lux pe care mulți români nu și-l vor permite…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *