Nu-ți plătești amenda de circulație în termen de 60 de zile – rămâi fără permis. Proiect de lege

Cresc amenzile de circulație! Clasele de sancțiuni

Nu-ți plătești amenda de circulație în termen de 60 de zile – rămâi fără permis. Proiect de lege

Deputații liberali au depus un proiect de lege prin care vor să-i forțeze pe șoferi să-și plătească amenzile de circulație în termen de maximum 60 de zile. În caz contrar, șoferii vor rămâne, automat, fără permis, până la achitarea integrală a amenzii. Este pentru a doua oară când parlamentarii vor să strecoare o astfel de modificare legislativă.

 În prezent, atunci când primești o amendă de circulație, poți plăti jumătate din cuantum în termen de 15 zile de la data comunicării procesului verbal. Însă, legislația actuală prevede că neatacarea procesului verbal în termen de 15 zile de la comunicare, precum și a hotărârii judecătorești prin care s-a soluționat contestarea amenzii, constituie doar titluri executorii.

CITEȘTE ȘI: 5 persoane la spital după un incendiu la un spital din Banat

Mai pe scurt, contravenientul riscă doar executarea silită după acest termen. O „pedeapsă” care nu îi prea face pe șoferi să plătească amenzile.

Tocmai din cauză că România are un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere, reprezentanții puterii au pregătit un proiect de lege care să introducă un termen limită, de 60 de zile, pentru plata unei amenzi de circulație. În cazul neachitării, persoana în cauză va avea suspendat dreptul de a conduce până în momentul plății.

Proiectul de lege modifică OUG nr.195/2002, privind circulația pe drumurile publice.

Inițiatorii susțin că principala problemă a autorităților este că nu au instrumente că încaseze amenzile, pentru a le transforma în venituri la bugetul local.

Pentru a intra în vigoare, inițiativa legislativă trebuie să fie votată în Parlament și apoi să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

ghidularadean

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Nu-ți plătești amenda de circulație în termen de 60 de zile – rămâi fără permis. Proiect de lege

  1. Nu este constituțional dacă o persoană nu își plătește amendă să îi fie suspendat permisul de conducere,doarece nu este una dintre cazurile pentru care să îi fie suspendat permisul de conducere. Încalcă dreptul la libera circulație,dar să vedem ce spune și CCR(Curtea Constituțională a României).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *