Caricaturi politice într-un manual școlar din Ungaria: Transilvania este casa maghiarilor, Germania este o scroafă care hrănește mai multe țări europene

germania in manualele unguresti

Un manual de geografie de clasa a VIII-a din Ungaria arată că Germania este scroafa care hrănește mai multe state europene (dar nu și Ungaria), SUA- NATO conduc fabrica de confetti numită Uniunea Europeană și stabilesc cum arată piesele de puzzle numite statele europene, iar Transilvania este casa maghiarilor.

Ungaria a centralizat editarea și comercializarea manualelor școlare în 2011 și 2012, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, la mijlocul lunii octombrie, Ungaria pentru monopol pe piața manualelor școlare.

După ce s-a asigurat că poate să controleze conținutul manualelor școlare, Ungaria a introdus caricaturi politice în manualul de geografie pentru clasa a VIII-a. În cărți se regăsesc ilustrații precum cele amintite anterior, inducând ideea că Budapesta nu primește banii pe care Germania îi pune la bugetul UE.

Manualul școlar prezintă informații corecte, la zi, și interpretări ale relațiilor europene, care ilustrează Ungaria în conformitate cu ideologia promovată politic, scrie Hungarian Spectrum, citat de edupedu.ro.

În analiza publicației maghiare scrie că manualul explică bine structura UE, dar și beneficiile pe care cetățenii maghiari le au pentru că fac parte din blocul comunitar. Totuși, manualul nu le explică elevilor nimic despre refugiați, deși îi întreabă diferențele dintre refugiați și emigranți.

În carte, Transilvania este numită casa ungurilor, chiar dacă arată că doar 19% din populația regiunii românești este de etnie maghiară. În manual se mai ilustrează cum fabrica de confetti SUA-NATO stabilește granițele Serbiei și Ucrainei.

Autorii analizei spun că în acest caz contează fundamental orientarea și vederile politice ale cadrelor didactice de la clasă, în condițiile în care sunt puține șanse ca elevii să fi auzit de cuvântul „refugiat, scrie libertatea.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Caricaturi politice într-un manual școlar din Ungaria: Transilvania este casa maghiarilor, Germania este o scroafă care hrănește mai multe țări europene

Lasă un răspuns