Carenţe în aprovizionarea cu medicamente

Asociația Farmaciilor Independente ”Ethica” trage un semnal de alarmă în legătură cu situaţia actuală, în care pacienţii riscă să rămână fără medicamentele necesare din cauza întârzierilor la plata farmaciilor de către casele județene de asigurări de sănătate. Potrivit reprezentanților asociației, întârzierile legate de decontarea serviciilor furnizate la eliberarea medicamentelor prescrise pe rețete compensate și/sau gratuite produc grave disfuncționalități în aprovizionarea cu medicamente a farmaciilor, iar pacientul este cel care, în final, nu va beneficia la timp de tratamentul necesar.

Farmaciile independente sunt condiționate de contracte comerciale cu furnizorii de medicamente, care impun plăți la termen ale produselor achiziționate şi, de cele mai multe ori, după depășirea acestui termen, furnizorii de medicamente nu mai aprovizionează farmacia sau impun penalități. Aceste probleme se reflectă direct în asigurarea medicamentelor către populație, crescând riscul ca pacienții să nu beneficieze de terapia corespunzătoare în timp util, cu efecte posibil grave asupra sănătăţii acestora. De aceea, Asociația Farmaciilor Independente „Ethica” a transmis o scrisoare către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice și Guvernul României, prin care solicită autorităților să dispună cât mai curând posibil măsuri bugetare de alocare a fondurilor necesare efectuării la timp a plăților datorate de casele județene de asigurări de sănătate furnizorilor de medicamente.

”Din păcate, aceste întârzieri privind plata farmaciilor se repetă în mod constant – probleme au apărut și în perioada noiembrie-decembrie 2017. Este dreptul pacientului de a beneficia de medicamentele prescrise, fiind asigurat în sistemul de sănătate, și de a primi aceste medicamente gratuit sau plătind o diferență de preț. Farmaciile însă achiziționează medicamentele la prețul integral și, conform contractelor comerciale încheiate cu furnizorii de medicamente, trebuie să le achite într-un anumit interval,” a precizat Sânziana Mardale, președinta Asociației Farmaciilor Independente ”Ethica”.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns