Cardul European de Sănătate, valabilitate mai mare

card european sanatate

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş precizează faptul că s-a modificat valabilitatea cardului european de asigurat.

Astfel, prin modificarea şi completarea Legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, se precizează că „Perioada de valabilitate a cardului european este de doi ani de la data emiterii“.

CITEȘTE ȘI: Inspectoratul Școlar Timiș a rămas fără internet după ce Nicolae Robu a tăiat cablurile

Până la această modificare, valabilitatea instrumentului respectiv era doar de un an de la emitere. Cardul European se eliberează la solicitarea asiguraţilor şi este gratuit.

“Pentru ca o persoană să beneficieze de cardul european de asigurat, este nevoie, în primul rând, ca solicitantul acestui document să aibă calitatea de asigurat.
Victor Dumitrascu
Dacă această condiţie este îndeplinită, se completează o cerere-tip, cu datele de identificare ale asiguratului, la care se anexează o copie după buletin/cartea de identitate.

În cazul copiilor care nu au 14 ani, părinţii trebuie să ataşeze şi o copie după certifcatul de naştere”, a declarat preşedintele-director general CJAS Timiş, Victor Dumitraşcu.

De la începutul anului au fost înregistrate la CJAS Timiş un număr de 2.520 de astfel de cereri.

Cardul european de asigurat este documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene.

Acest document se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte în afara granițelor României și este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE.

Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiționată de prezentarea acestuia.

Cardul european de asigurat conferă dreptul de a beneficia de asistența medicală necesară în cursul unei șederi temporare într-un stat membru al UE, dar nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE în scopul de a beneficia de tratament medical pentru afecțiuni preexistente deplasării.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns