Când vor ajunge cartierele Kuncz și Freidorf să semene cu Soarelui?

Amenajarea străzilor din zona Kuncz, 13 la număr

În anul 2013, pe baza unui chestionar complex, Primăria Timişoara a identificat tipurile de zone defavorizate din cadrul oraşului.

În toate acestea, problemele sociale depistate sunt numeroase, referindu-se în principal la următoarele aspecte: supra-aglomerarea spaţiului de locuit, condiţii proaste, lipsa sau accesul redus la infrastructurile de utilităţi, venituri reduse, poziţii marginale şi vulnerabile pe piaţa muncii, educaţie formală scăzută sau deloc în rândul adulţilor, rate ridicate ale abandonului şcolar, părăsire timpurie a şcolii, absenteism şcolar în rândul copiilor.

Din studiile efectuate în zonele urbane marginalizate rezultă o necesitate majoră de a interveni prompt şi de a încerca şi reuşi în același timp desegregarea comunităţii şi scoaterea ei din sărăcie, precum şi din condiţiile precare de locuire. Constituit în toamna anului trecut, Grupul de Acțiune Locală Freidorf s-a constituit în toamna trecută, reunind reprezentanți ai intereselor social-economice din cartierele Freidorf, dar și Iosefin, Steaua și Fratelia. O asociație asemănătoare s-a format și pentru cartierele Plopi, Kuncz și o parte din Fabric.

Problemele acestor cartiere sunt mult mai supărătoare decât reiese din documentele municipalității: mizerie, străzi desfundate, fără canalizare, cu oameni aflați la limita subzistenței. E drept, nici autoritățile nu s-au înghesuit să investească în infrastructura acestor zone rămase, parcă, în urmă cu un secol: terenuri pline cu bălării, transport public foarte slab, străzi neamenajate și așa mai departe.

La acestea s-ar mai adăuga problemele minorității rome din cartierul Kuncz, unde lipsesc nu doar actele de identitate ale locuitorilor, ci și clarificări legate de proprietatea terenurilor și a caselor. În zona Fratelia-Steaua, ca să dăm un alt exemplu, nu există o piață agroalimentară, deși locuitorii o solicită de foarte mulți ani. Din cauza vecinătății unor obiective industriale, poluarea își face, din când în când, simțită prezența.

Două proiecte câștigate

Grupurile de acțiune locală constituite pentru cele două grupe de cartiere s-au asociat cu Primăria Timișoara și au reușit să câștige două proiecte din fonduri europene, de câte șapte milioane de euro fiecare, sume frumușele, cu care cartierele mărginașe menționate ar putea fi revitalizate.

Deocamdată, nu au fost comunicate detalii asupra modernizărilor care se vor efectua, deși primarul Nicolae Robu a explicat că există strategii de dezvoltare locală pentru fiecare. „Ideea-cheie este să se facă modernizarea acestor zone pentru a le aduce la nivelul unui cartier pe care îl ai deja ca model.

A fost ales Cartierul Soarelui, în care noi am investit foarte mult, dar abia în acest an vom ajunge să nu avem nici un metru pătrat care să nu fi fost vizat de reamenajare”, a declarat edilul. Din cele șapte milioane de euro care vor reveni fiecărui cartier, o jumătate vor fi utilizați pentru investiții în educație, parcuri, drumuri și infrastructură socială, iar cealaltă, pentru sectorul privat, pentru stimularea agenților economici nou-înființați sau deja existenți. Așadar, întreprinzătorii privați din cele două zone mărginașe au în față oportunități interesante în perioada următoare, 3,5 milioane de euro de cartier nefiind deloc o sumă de neglijat.

Tot primarul Nicolae Robu a mai precizat că reabilitarea cartierului Freidorf nu include și Zona Polonă, pentru care municipalitatea ar avea un alt proiect. Toate aceste frumoase planuri ar urma să fie puse în practică până în anul 2021, când Freidorf-ul și Kuncz-ul ar trebui să arate ca Soarelui.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *