Când se recomandă consultul psihiatric. Ce spun medicii de la Spitalul Clinic CF Timișoara

Când se recomandă consultul psihiatric. Ce spun medicii de la Spitalul Clinic CF Timișoara

Când se recomandă consultul psihiatric. Ce spun medicii de la Spitalul Clinic CF Timișoara

Sănătatea mintală este la fel de importantă precum sănătatea fizică, de aceea nu ar trebui să existe stigmate sau prejudecăți legate de căutarea ajutorului psihiatric.

„Din păcate, adeseori, pacienții, mai ales cei tineri, angajați în corporații sau în învățământ, preferă să plătească un astfel de consult din cauza <<rușinii>> de a avea o problemă de sănătate mintală și aleg un cabinet privat.

De cele mai multe ori apare teama de a fi judecat, etichetat drept <nebun> sau <bolnav cu capul> și dat afară de la locul de muncă.

Consultul psihiatric presupune un dialog în care medicul ascultă pacientul și urmărește mai multe aspecte legate de prezentarea acestuia.

Medicul psihiatru poate solicita efectuarea unor teste de către psihologul clinician, în care va cere ca acesta să caute indicii care să confirme și sa susțină diagnosticul. În același timp, pot fi solicitate și alte testări în funcție de patologia ce se conturează pe parcursul examinării (tomografie computerizată, RMN, diverse analize de sânge, consult cardiologic, neurologic).

În urma consultului, medicul psihiatru recomandă medicația potrivită și va face intervenții psihoterapeutice și psihoeducație, atât cu pacientul, cât și cu aparținătorii, va da indicații de modificare a stilului de viață sau îndrumă pacientul către psihoterapeut”, spune dr. Carina Dragu, medic primar psihiatru Spitalul Clinic CF Timișoara.

Potrivit acesteia, consultul psihiatric se recomandă atunci când pacientul acuză simptome severe de depresie sau anxietate, simptome precum tristețe persistentă, incapacitatea de a simți plăcere la activități ce ofereau plăcere, schimbări ale apetitului sau somnului, gânduri de suicid sau panică intensă.

CITEȘTE ȘI: Pieton lovit mortal pe trotuar de o mașină, în urma unui impact cu un alt autoturism

La acestea se adaugă, tulburări de alimentație, precum anorexia nervoasă, bulimia sau tulburările de alimentație neclasificate; tulburări de somn, cum ar fi insomniile cronice sau apneea, pot avea un impact semnificativ asupra stării de sănătate mintală și fizică și pot necesita evaluare și tratament psihiatric; schimbări bruște de dispoziție sau comportament, cum ar fi episoade de impulsivitate sau iritabilitate extremă.

În plus, persoanele cu istoric familial de tulburări mintale, cele cu probleme de concentrare sau memorie, fiind vorba de dificultăți semnificative în concentrare, memorie sau alte funcții cognitive ar putea indica prezența unei tulburări psihiatrice subiacente și ar trebui investigate în cadrul unei consultații psihiatrice.

În cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara funcționează un cabinet de psihiatrie. Consultul este gratuit în baza unei trimiteri de la medicul de familie sau de alta specialitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *