Când să-i dăm ambroziei cu legea-n cap, ne încurcăm în comisii

ambrozie 2

Ambrozia, o plantă puternic alergenă, care afectează sistemul respirator al persoanelor de toate vârstele în perioada iulie-octombrie, când emană polen, a fost în sfârşit luată în colimator de Parlament.

Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia prevede că proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a plantei respective, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației invazive, respectiv pentru eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.

Astfel, entităţile enumerate sunt obligate să desfășoare periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.

Legea stipulează, de asemenea, că beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația ca pe terenurile adiacente să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia.

Amenzi mari pentru cei care nu iau măsuri

Neluarea de măsuri de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole constituie contravenție sancționabilă cu avertisment, într-o primă instanţă. Ulterior, însă, contravenienţii se expun unor sancţiuni pecuniare severe. Astfel, nerespectarea prevederilor din avertisment se va sancționa cu amendă de la 750 la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 5.000 la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Sancţiunile, aplicate de… comisii

Partea foarte ciudată a legii, care te poate face să te întrebi dacă se doreşte cu adevărat stâtrirea buruienii-problemă, o constituie prevederile privind depistarea şi sancţionarea contravenienţilor. Mai exact, verificarea și constatarea nerespectării prevederilor legii anti-ambrozie nu se va realiza de către agenţi constatatori, aşa cum se întâmplă în cazul restului contravenţiilor, ci de… nişte comisii.

Este vorba de comisii mixte, constituite la nivel judeţean prin ordin al prefectului, formate din specialiști desemnați din cadrul direcțiilor pentru agricultură, comisariatelor Gărzii Naționale de Mediu, direcțiilor de sănătate publică și autorității publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.

Chiar dacă normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia se vor elabora de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății în termen de 90 de zile, ele nu mai pot drege busuiocul în chestiunea cea mai arzătoare, care ţine de constatarea inactivităţii celor care ar trebui să ia măsuri, precum şi de sancţionarea lor.

O lege făcută doar ca să fie bifată

„Legea era mai mult decât bine-venită, pentru că timp de ani de zile ambrozia a făcut victime în rândul populaţiei. Prin modul în care a fost redactată, însă, nu va avea decât efecte slabe şi probabil târzii. În primul rând, este un act normativ foarte general şi urmează ca prin normele metodologice să fie reglementate măsuri concrete pentru combaterea răspândiriii ambroziei.

Se spune, însă, că dacă vrei să nu rezolvi o problemă, faci o comisie. Asta s-a întâmplat şi în cazul acestei legi, care stabileşte că nişte comisii mixte vor face constatările şi vor aplica sancţiunile. Este foarte greu să-ţi poţi imagina cum o întreagă comisie va străbate întreg judeţul Timiş, care are zeci de mii de parcele agricole, pentru a depista ambrozia şi a da amenzi pentru cei care nu iau măsuri pentru distrugerea ei. E o lege făcută, din păcate, doar pentru ca Parlamentul să bifeze o iniţiativă”, opinează Nicolae Oprea, secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *