Când alunițele dau motive de îngrijorare

Când alunițele dau motive de îngrijorare

Când alunițele dau motive de îngrijorare.

Melanomul și alunițele sunt leziuni cutanate care apar pe piele, dar ele prezintă diferențe fundamentale în ceea ce privește natura, riscul pentru sănătate și modul de gestionare. Alunițele (nevi) sunt aglomerări de celule pigmentare) care apar pe piele sub formă de mici pete maronii, negre sau de alte culori. Ele sunt, în general, benigne și inofensive. Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvoltă din celulele care produc pigmentul melanină. Acest tip de cancer poate invada țesuturile adiacente și poate metastaza la organe îndepărtate.

„Alunițele sunt, de obicei, rotunde sau ovale, cu margini bine definite. Majoritatea alunițelor au un diametru de sub 6 mm.

Ele prezintă o culoare uniformă, fie ea maro, neagră, roz sau albastră. Alunițele nu suferă modificări semnificative de formă, dimensiune sau culoare pe parcursul anilor.

Melanoamele au margini neregulate și asimetrice. Ele pot fi mai mari de 6 mm și pot crește în dimensiune. Melanoamele pot prezenta o varietate de culori, inclusiv nuanțe de maro, negru, albastru, roșu, alb sau roz. Melanoamele pot suferi modificări rapide în ceea ce privește forma, dimensiunea și culoare. Pentru a diferenția între o aluniță benignă și un potențial melanom, se folosește regula ABCDEF: A (Asimetrie): O jumătate a leziunii nu se potrivește cu cealaltă jumătate; B (Borduri): Marginile sunt neregulate sau neclare; C (Culoare): Variabilitatea culorii, incluzând nuanțe de maro, negru, alb, roșu sau albastru; D (Diametru): Leziuni mai mari de 6 mm, deși melanoamele pot fi și mai mici; E (Evoluție): Schimbări în aspectul leziunii de-a lungul timpului; F (Feeling): Senzații de mâncărime, durere sau sensibilitate. Este important să consultați un dermatolog dacă observați orice modificare suspectă a unei alunițe sau dacă apar noi leziuni pe piele. Diagnosticul precoce al melanomului poate salva vieți, iar biopsia cutanată este metoda standard pentru confirmarea diagnosticului”, spune Claudia Târziu, medic specialist dermatovenerologie la Cabinetul de Dermatologie al Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Cod portocaliu de ploi torenţiale, grindină și vijelii în vestul ţării

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *