Campionii României invită elevii să facă sport

„WoW Europe”, proiect co-finanţat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ Sport, Not-for-profit European Sport Events, aliniat la obiectivele specifice urmărite în domeniul sportului, respectiv, „încurajarea participării la sport și activitate fizică, în special prin sprijinirea punerii în aplicare a orientărilor UE privind activitatea fizică”, își propune să promoveze educația fizică și sportul cu ajutorul unor mari sportivi – campioni naționali, europeni, mondiali și olimpici, în special pentru copiii din școlile primare și secundare, pe care îi vor încuraja să practice sport și activitate fizică, pentru un stil de viață sănătos și o dezvoltare armonioasă.

Prin exemplul personal, marii campioni îi vor face pe copii să conștientizeze importanței sportului în viața lor de zi cu zi, dar îi vor și atragere către sportul de performanță, prin încurajarea participării la activități sportive și de educație fizică.

România, prin inițiativa Asociației Junior Sport, coordonează acest proiect de anvergură, realizat la nivel european, proiect la care participă zece organizații din zece țări – Bulgaria, Italia, Letonia Lituania, Macedonia de Nord, Portugalia, Slovenia, Spania, Turcia și România. Activitățile din cadrul proiectului vor avea loc simultan în toate cele zece țări europene.

„WoW Europe este singurul proiect inițiat și aplicat de o organizație din România, aprobat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ Sport – Not-for-profit European Sport Events pentru perioada de implementare 2020-2021 și suntem foarte mândri de faptul că acțiunea desfășurată de noi, timp de șase ani – „Azi sunt Profu′ tău de Sport!” – se va realiza, în cadrul acestui proiect, nu numai în România, ci și în alte nouă țări din Europa, de către organizațiile internaționale participante”, a declarat Beatrice Mercado, președintele Asociației Junior Sport, inițiatorul şi aplicantul proiectului „WoW Europe”.

Asociația Junior Sport derulează de zece ani cel mai complex proiect din România, de educație și cultură sportivă pentru copii – proiectul național Născut pentru Sport (numit, până în 2019, Junior Sport), proiect manifestat atât prin editarea Revistei Născut pentru Sport (ediția națională, dar și ediții județene), cât și prin inițierea a numeroase campanii și proiecte, menite să atragă copiii spre sport, dar și să promoveze excelența sportivă juvenilă.

Proiectul „WoW Europe” a fost conceput și accesat de asociația AMA Events, cu care asociația Junior Sport colaborează de peste şase ani pentru dezvoltarea și implementarea de proiecte.

Partenerii locali și susținători ai proiectului sunt Consiliul Județean Timiș, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș, Universitatea Politehnica Timișoara şi Clubul Sportiv Universitar Politehnica Timișoara.

Principalele activități din cadrul Proiectului „WoW Europe” în România se vor desfășura, în județul Timiș, până la data de 31.10.2021, după cum urmează: conferința de presă de anunțare şi prezentare a proiectului „WoW Europe”, evenimentul prin care se dă startul, în România, a acțiunii „Azi sunt Profu′ tău de Sport!”, va avea loc la Timișoara, joi, în prezența unor sportivi de elită și a reprezentanților principalilor parteneri și susținători instituționali ai proiectului din România.

„Azi sunt Profu′ tău de Sport!” este o acțiune-fanion, în cadrul căreia, până în iunie, sportivi emblematici din cele zece țări participante merg în școli, fiecare în țara sa de origine, pentru a susține orele de educație fizică și sport cu elevi, dar și pentru a promova importanța educației fizice și a sportului, atât pentru o viață sănătoasă, cât și pentru practicarea sportului de performanță.

Workshop-ul „Sănătate prin sport” va avea loc în luna iulie, la Timișoara, tema principală referindu-se la “creșterea conștientizării cu privire la beneficiile și rolul sportului și al activității fizice pentru sănătate în rândul copiilor precum și îmbunătățirea schimbului de bune practici între sportivi, federații, cluburi și instituții în domeniul sportului și educației pentru promovarea sportului în rândul copiilor din țările organizațiilor participante.”Reprezentanții fiecărei organizații participante din cele zece țări vor prezenta materiale privind bune practici de promovarea a educației fizice și sportului din țara sa de origine.

„Pedaliada!” va avea loc în septembrie, în județul Timiș și se va desfășura în aceeași zi și de la aceeași oră, în toate cele 10 țări participante. Această activitate este o călătorie cu bicicleta pe un traseu prestabilit, de dificultate medie, în echipe-simbol: copii, părinți, bunici.

„Ora deschisă de sport” este o acțiune care va avea loc tot în septembrie, în județul Timiș, tot simultan în cele 10 țări participante. Aceasta este considerat evenimentul emblematic al proiectului.

Conceptul acestei activități este de a se desfășura mini-concursuri și demonstrații ale marilor campioni în locații din zone reprezentative la nivel național, din punct de vedere cultural și turistic, implicarea participanților alături de acești mari sportivi în mișcare, exerciții fizice și activități sportive, inițierea de acțiuni în diferite sporturi în rândul publicului larg.

Această parte a acțiunii va servi la stimularea interesului copiilor și tinerilor de a practica sport, acțiune care se va face cu sprijinul marilor sportivi – campioni naționali, europeni, mondiali sau olimpici..

Workshop „De la experți în sport către oameni” va avea loc în octombrie, la Timișoara și este un eveniment la care vor veni reprezentanți ai organizațiilor participante din cele zece țări, care vor prezenta importanța și impactul promovării sportului și educației fizice, în cadrul proiectului, prin intermediul marilor sportivi în rândul copiilor.

Conferința de închidere a proiectului va avea loc în luna octombrie, tot la Timișoara, eveniment în care se va face o prezentare a activităților implementate ale proiectului „WoW Europe”, a rezultatelor obținute, cu accent pe impactul acțiunilor asupra mișcării sportive atât la nivel local cât și european.

0 Comments

No Comment.