Calvarul din… Labirint

Labirint

* Pe o stradă din Timișoara, două femei cu probleme psihice întrețin de câțiva ani un focar de infecție, punând în pericol sănătatea și chiar viața celorlalți locatari
* ”Reprezentanții administrației publice locale cu atribuții în domeniul social-medical și de ordine publică” se fac că plouă și pasează problema de la unii la alții, în bătaie de joc
* În acest timp, oamenii suferă și sunt îngroziți că pot muri oricând asfixiați din cauza unor vecini iresponsabili și a unor funcționari incompetenți și inutili

În timp ce edilii orașului fac în continuare flotări și depun diligențe peste diligențe într-un demers aplaudabil ca idee, dar ridicol în contextul actual – câștigarea de către urbea noastră a titlului onorific de capitală culturală europeană -, locuitorii de rând ai Timișoarei se luptă, fără șanse de izbândă, cu morile de vânt ale administrației locale.

În dese rânduri, obosiți să tot ceară ajutorul unor funcționari blazați și ineficienți, oamenii se adresează presei, văzută ca unica speranță în rezolvarea problemelor lor. Este și cazul locatarilor de pe strada Labirint nr. 2 (Zona Circumvalațiunii), ajunși la capătul răbdării și disperați că autoritățile îi pasează între ele și nimeni nu găsește o soluție.

Într-un apartament situat la etajul I al scării D din respectivul bloc, locuiesc două femei, mamă și fiică, al căror comportament ridică serioase semne de întrebare cu privire la sănătatea lor mintală și care au reușit să transforme viața vecinilor într-un calvar, în timp ce autoritățile stau cu mâinile în sân sau își dau ochii peste cap și pun eterna placă „E proprietate privată, nu ne putem băga, descurcați-vă cum puteți…”.

strada Labirint

Vă vom prezenta, în continuare, pasaje din declarațiile date de locatarii revoltați în fața diferitelor autorități – Direcția de Sănătate Publică Timiș, Direcția de Asistență Socială Comunitară din cadrul Primăriei Timișoara, Poliția Locală Timișoara, Secția 4 Poliție – și câteva dintre răspunsurile primite.

”Un real pericol pentru sănătatea locatarilor”

Iată ce declara, de pildă, în 24 mai 2015, timișoreanul care ne-a adus în atenție situația, domnul Gheorghe Tudosie, cel mai afectat dintre locatari, el locuind la parter, chiar sub apartamentul celor două femei:

„La scara D, la ap. 8 locuiesc H.A. și B.A., care (…) umblă îmbrăcate ca niște clovni, adună tot ce se găsește prin gunoaie și le depozitează în locuință și anume: cartoane, ziare, lemne, pietre, frunze, geamuri, uși și diferite zdrențe. Am încercat să le opresc să pătrundă cu aceste gunoaie în locuință și mi-au făcut o sesizare la Secția 4 Poliție și m-am trezit cu organul la ușă, ca să mă amendeze că le-am împiedicat să aducă gunoaie în casă. Toată casa este un depozit de gunoaie, pereții sunt tapetați cu ziare și gândacii colcăie peste tot. Apartamentul nu a fost igienizat niciodată de când locuiesc în el. Mă inundă tot mereu în baie și bucătărie, instalația de apă e distrusă, garniturile nu au fost schimbate, apa curge întruna. În balcon au adunat pământ, lemne, cauciucuri de mașină, pietre, cartoane, porumbeii și-au făcut cuiburi cu pui. E mizerie peste tot, e un real pericol pentru sănătatea locatarilor de pe scară. În noaptea de 12 mai 2015, au incendiat locuința, a luat foc tot ce era depozitat acolo, au venit pompierii cu patru mașini și s-au luptat cu focul 3 ore. În final l-au stins, dar a doua zi, la ora 7, incendiul a izbucnit din nou. Am solicitat sprijinul primăriei pentru curățarea acestui apartament în urma incendiului, dar nu am primit nici un ajutor. Am anunțat Secția 4 Poliție, dar nici un semn de ajutor de acolo. Am solicitat intervenția Sanepidului, dar nimic… Unde să mă adresez ca să pot locui în mod civilizat în apartamentul meu, care în urmă cu doi ani a fost complet renovat, iar în momentul de față este complet distrus de apa care s-a scurs în urma incendiului și toată mizeria s-a infiltrat în planșeul apartamentului meu? Sunt nevoit să stau de două săptămâni cu toate geamurile și ușile deschise, e un curent teribil, dar altfel mă intoxic cu fum și vapori de apă”.

Prin noi înșine

Că omul nu inventează nimic, ci relatează purul adevăr stau mărturie și declarațiile celorlalți vecini de pe scară. Vă prezentăm și pasaje din declarația administratorului blocului, doamna Anca Gaidarji, dată în primăvară:

„În apartamentul nr. 8, scara D, din strada Labirint nr. 2, locuiesc H.A. și fiica sa, B.A., din câte cunosc persoane fără venituri. În calitate de administrator pot declara că nu își plătesc taxele privind cheltuielile cu întreținerea apartamentului, foarte rar și în sume foarte mici, ajungând astfel să aibă datorie față de Asociația de Proprietari peste 15.000 lei (la ora actuală, datoria a ajuns la peste 17.000 lei – n.r.). Am fost solicitată de către domnul Tudosie, vecinul ce are apartamentul situat sub apartamentul familiei H., de câteva ori din cauza inundațiilor produse, baia și dormitorul dumnealui suferind pagube importante. În urmă cu trei ani, apa curgea de câteva zile, H.A. și B.A. erau plecate din localitate și, anunțând cazul la serviciul 112, în vederea obținerii unui ajutor din partea celor abilitați să pătrundă în locuință, am primit refuz din partea secției de poliție și din partea serviciului de pompieri. Am constituit un grup format din câțiva locatari și am forțat ușa pentru a rezolva situația. Robinetul de la dușul băii era lăsat deschis și pus în chiuvetă, chiuvetă care are scurgerea înfundată. În apartament am constatat că se aflau depozitate hârtii, cartoane, placaje, haine, în cantități anormale și în condiții precare. Am depus cereri de soluționare a problemelor apărute din cauza condițiilor de locuit ale acestei familii, atitudinea lor fiind un pericol pentru ele și pentru vecini. Solicitările au fost depuse la Direcția de Sănătate Publică Timișoara, nr. înregistrare 6802/7.12.2012 și la Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Timișoara, nr. înregistrare SO2013-000293/23.01.2013, solicitări rămase fără rezultat. În noaptea de 11/12.05.2015 a avut loc un incendiu soldat cu distrugerea în totalitate a apartamentului 8 și daune majore la apartamentele 2 și 12, aflate dedesubtul și deasupra apartamentului 8. În continuare, H.A. și B.A. locuiesc în ruina apartamentului lor, loc care nu a fost salubrizat”.

Revoltă unanimă

Toți ceilalți locatari au dat, la rândul lor, declarații asemănătoare, din care răzbate disperarea unor oameni cărora nu le vine să creadă că, de atât timp, autoritățile plătite și din taxele și impozitele pe care ei le achită conștiincios an de an refuză să își îndeplinească, în fond, sarcinile de serviciu. Mai spicuim și din declarația comună dată de Asociația de Proprietari și apoi trecem la răspunsurile sau, mai degrabă, la non-răspunsurile autorităților:

„În noaptea de 11/12.05.2015 a avut loc un incendiu soldat cu distrugerea în totalitate a apartamentului 8 și daune majore la apartamentele 2 și 12 (…) În acel apartament au fost depozitate de-a lungul timpului cantități foarte mari de material inflamabil: hârtie, carton, lemn. În balconul apartamentului își aveau cuib porumbeii, balconul era <închis> cu plasă de sârmă, fapt ce a îngreunat și intervenția echipajului de pompieri. Familia care locuiește în acest apartament este formată din H.A. și fiica ei, A., persoane fără venituri. Condițiile în care locuiesc sunt improprii, apartamentul este debranșat de la gaz și energie electrică. Au acces la apă și căldură, datorită faptului că sunt utilități cu distribuție comună. Oricum datoriile la Asociația de Proprietari au depășit suma de 15.000 lei (cum spuneam, acum este vorba de o restanță de peste 17.000 de lei – n.r.). Lipsa de igienă are repercusiuni și asupra celor 30 de proprietari din scară: mirosul și gândacii ajung și pe casa scării. Există bătrâni în această scară, există copii, care sunt mai sensibili la bolile ce pot apărea (…) Solicităm impetuos implicarea dumneavoastră pentru rezolvarea acestui caz, deplasarea dumneavoastră la acest imobil, deoarece suntem nemulțumiți de condițiile în care suntem nevoiți să trăim, de lipsa de reacție a instituțiilor statului față de acest caz. Atașăm copia procesului-verbal întocmit de ISU Banat ca urmare a intervenției la acest incendiu provocat din neglijență, copii după tabelul pentru plata întreținerii, fotografii din apartamentul 8 (…)”.

Am intrat și noi în posesia acelui proces-verbal de intervenție încheiat de pompieri în noaptea de 11/12 mai 2015, iar în document apare menționat negru pe alb: „Proprietara apartamentului manifestă probleme de luciditate (psihice)”…

Autoritățile au pârghii legale să acționeze, dar toți se fofilează

Așadar, lucrurile sunt clare, existau și există toate premisele pentru implicarea autorităților, iar acest lucru nu îl susținem noi, ci Legea 487/2002 – legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice, în care, la capitolul V, „Internarea într-o unitate de psihiatrie”, secțiunea 2, „Internarea nevoluntară”, art. 56, scrie așa: „(1) Solicitarea internării nevoluntare a unei persoane se realizează de către: a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană; b) familia persoanei; c) reprezentanții administrației publice locale cu atribuții în domeniul social-medical și de ordine publică; d) reprezentanții poliției, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum și de către procuror; e) instanța de judecată civilă, ori de câte ori apreciază că starea sănătății mintale a unei persoane aflate în cursul judecății ar putea necesita internare nevoluntară”.

Pe scurt: una dintre entitățile menționate mai sus face solicitarea, iar instanța de judecată dispune internarea nevoluntară a persoanei în cauză, în baza unui consult efectuat de o comisie medicală de specialitate. Dar dacă nimeni nu solicită acest lucru, atunci nici comisia medicală n-are pe cine evalua și nici instanța n-are cum să pronunțe o hotărâre judecătoarească în acest sens!

Deci ce au păzit până acum „reprezentanții administrației publice locale cu atribuții în domeniul social-medical și de ordine publică”, de ce nu și-au mișcat fizicul la fața locului să vadă cu ochii lor ce trebuie să îndure zi de zi câteva zeci de timișoreni care le plătesc lună de lună salariile?! Sigur, e simplu ca, din confortul unui birou de funcționar, să răspunzi sec, în genul „Se rezolvă: nu se poate”, oamenilor care îți solicită nu o favoare, ci să-ți faci treaba pentru care îți încasezi salariul…

De la Ana la Caiafa

Iată, spre exemplu, cum răspundea, în 2012, Direcția de Sănătate Publică Timiș la sesizarea asociației de proprietari: „Prin prezenta vă comunicăm că sesizarea dumneavoastră (…) a fost înaintată spre soluționare Direcției de Asistență Socială Comunitară din cadrul Primăriei Timișoara”. Cu alte cuvinte, nu-i treaba noastră, nu ne băgăm, bateți la altă ușă… Pe bune?! Parcă legea spune altceva…

Trei ani mai târziu, în 2015, după incendiu, aceeași DSP Timiș răspunde aproape identic noii sesizări făcute de asociația de proprietari, cu deosebirea că, de data aceasta, petiția nici n-a mai fost direcționată spre direcția de asistență socială, ci au fost trimiși direct oamenii să bată personal la ușa respectivei direcții.

La câteva zile după incendiu, locatarii de pe strada Labirint cer și ajutorul Poliției Locale Timișoara, ai cărei reprezentanți constată că cele sesizate de oameni se confirmă, însă nu întreprind nimic din ceea ce Legea sănătății mintale îi îndrituiește să facă, mult mai simplu fiind să paseze responsabilitatea în curtea… Direcției de Sănătate Publică Timiș!

Adică DSP îi trimite pe oameni la direcția de asistență socială, iar poliția locală îi trimite la DSP și tot așa, într-un cerc vicios perfect…

Același tip de non-răspunsuri au primit locatarii de pe strada Labirint și din partea Direcției de Asistență Socială Comunitară din cadrul Primăriei Timișoara, ca să nu mai spunem de reacția absolut scandaloasă a polițiștilor de la Secția 4, care, culmea tupeului, au vrut să-l amendeze tot pe cel care e nevoit să suporte calvarul zilnic, locatarul de la parter, care a încercat să le împiedice pe vecinele sale să aducă gunoaie în locuință!

O destinație atractivă în viitoarea capitală culturală europeană: strada Labirint numărul 2!

La final, o recapitulare: pe strada Labirint nr. 2, două femei cu probleme psihice întrețin de câțiva ani un focar de infecție, punând în pericol sănătatea și chiar viața celorlalți locatari. O dovadă concludentă o reprezintă incendiul din 11 mai, care se poate repeta oricând, cu atât mai mult cu cât strada cu pricina pare o destinație favorită a… pompierilor, fiindcă acolo s-au produs nu mai puțin de trei incendii în ultimii doi ani: 24 iulie 2014, 11/12 mai 2015 și 12/13 decembrie 2015!

Dar ce contează că oamenii suferă și sunt îngroziți că pot muri oricând asfixiați din cauza unor vecini iresponsabili și a unor funcționari incompetenți și inutili, important este ca edilii orașului să nu fie tulburați în nobila activitate de executare în grup a flotărilor care îi vor asigura Timișoarei tichia de mărgăritar care-i lipsea…

Apropo, dragi edili, dacă îi veți păcăli pe oamenii ăia care organizează concursul pentru desemnarea capitalei culturale europene a anului 2021 și veți câștiga, vă sugerăm să propuneți milioanelor de turiști care vor invada Timișoara un punct de maximă atracție: strada Labirint numărul 2, vizitați și nu veți regreta!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “Calvarul din… Labirint

  1. NU inteleg de ce Comitetul Asociaciei de Proprietari nu se intruneste pentru imputernicirea administratorului sa actioneze in instanta resp locatare pentru NEPLATA si restantele acumulate si scoaterea la executare a locuintei .
    ESTE calea cea mai simpla si esxista lege in acest sens.

    1. presedintele asociatiei se face vinovat de abuz in serviciu contra intereselor membrilor asociatiei prin tergiversarea actionarii in instanta pentru neplata cheltuielilor.

  2. aciduzu are dreptate cu actionarea in instanta pentru neplata si executarea silita, daca inca nimeni nu le-a sugerat asta de atata timp e grav.

  3. Situatia prezentata de dvs. o inteleg foarte bine pt. ca si eu ma confrunt cu incompetenta autoritatilor din Timisoara . Desi am luptat foarte mult in acest sens nu am gasit intelegerea necesara nici macar in instanta . Habar nu au cum sa gestioneze asemenea situatii , autoritatile timisorene si este nu doar regretabil ci si ingrijorator .

  4. Bravo! Ați făcut o anchetă foarte bună și importantă. Îmi aduce aminte de polițiștii locali care amendau băbuțele care vindeau flori în Iosefin când la nici 10m distanță erau traficanții de țigări. Nu de alta, dar băbuțele nu prezentau pericol. Așa sunteți și voi, penibililor! Ați făcut ditamai ancheta cu două femei neajutorate, cu probleme psihice, fără apărare, fără ajutor și cu foarte multe probleme. Pe de asupra ne mai dați și adresa lor exactă, poate mergem și aruncăm cu ouă în ele. SUnteți penibili, neetici și neprofesioniști!
    La final vă doresc tradiționalul ”să vă fie rușine!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *