Călătoriile pensionarilor, la mâna deputaţilor

pensionari 1

De ani buni, printre facilităţile acordate pensionarilor se numără şi posibilitatea de a călători de şase ori pe an dintr-o localitate a ţării în alta, la un preţ al biletului redus cu jumătate.

Concret, pentru un drum cu trenurile regio şi interregio (fără regim de rezervare la clasa a II-a), cu mijloacele auto sau navele de călători (clasa a II-a) care deservesc transportul în comun, vârstnicii beneficiază de o reducere cu 50 la sută, pe baza legitimaţiilor de transport care le parvin odată cu primul cupon de pensie din anul respectiv.

Nu toţi recurg însă la acest drept, instituit prin Legea nr. 147/2000, vârsta înaintată, sănătatea precară ori alt motiv nedându-le prea mult ghes la călătorii. Se ajunge astfel la situaţii, constatate destul de des, în care persoanele respective ajung să-şi vândă aceste tichete speculanţilor, pe nişte sume, de cele mai multe ori, derizorii.

O realitate care i-a îndemnat pe aleşi să repună pe tapet o mai veche dorinţă a pensionarilor, şi anume crearea unui cadru legal pentru ca tichetele de călătorie să poată fi compensate în bani de către Ministerul Transporturilor.

Solicitarea n-a găsit prea mult ecou la Comisia de muncă şi cea de transport a Parlamentului, membrii acestora motivând că reducerile au drept scop facilitarea deplasării, nu acordarea de ajutoare sociale. Asta cu toate că, la urma urmei, un preţ al biletului redus la jumătate reprezintă tot o formă de asistenţă şi de sprijin financiar.

Se pare că motivul real al refuzului este tocmai efortul bugetar suplimentar, generozitatea statului oprindu-se pesemne la ferestruica ghişeului de unde contribuabilii ar avea de încasat niscaiva bani peşin.

Cu tot refuzul celor din comisii, propunerea legislativă a trecut deja de votul Senatului, având acum nevoie doar de votul deputaţilor, a căror cameră este for decizional. Iar cum anul 2016 este unul electoral, n-ar fi exclus ca, în curând, pensionarii să poată, în sfârşit, solicita compensarea în bani a călătoriilor reduse la care au dreptul


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *