Cadrele medicale de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, evaluate din punct de vedere al epuizării fizice și stresului profesional

Ziua de 28 februarie 2020 a fost cea în care medicii, asistentele medicale, infirmierele şi brancardierii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara au intrat în lupta împotriva virusului SARS-COV-2. Timp de un an, cadrele medicale şi cele auxiliare au lucrat zi și noapte, la intensitate maximă, pentru a reuși să facă față numărului uriaş de pacienți.

În toată acestă perioadă, puțini au fost cei care nu au făcut ore suplimentare sau au plecat în concedii mai mult de trei, patru zile. Rezultatul acestei activități continue, susținute, se poate exprima în epuizare atât fizică cât și emoțională.

Apariția unor prime semne de acest gen a determinat conducerea unității sanitare să demareze un proiect unic în România, cel al unei evaluări a gradului de epuizare.

“Suntem obosiți. Mulți dintre colegii mei sunt epuziați. Și cu toate acestea luptăm în continuare. Dar fiecare dintre noi a avut cel puțin un moment în care a spus, nu mai pot! Și pe bună dreptate. Luptăm împotriva acestui virus continuu, de un an de zile. O luptă grea, o luptă în care de cele mai multe ori reușim să câștigăm. Lupta acesta însă are efecte asupra noastră, asupra familiilor noastre, asupra vieții și sănătății fizice și mentale.

Vorbim de o epuizare nu doar fizică ci și mentală și emoțională. O epuizare cronică. Așa că am stabilit cu colega noastră, Daniela Biriș, care este atât psiholog clinician cât și psihoterapeut, să demareze o evaluare a gradului de epuizare a colegilor noștri și evident, să găsim apoi soluții concrete pentru a merge mai departe, pentru a continua acestă luptă care, din păcate este departe de a fi încheiată”, spune prof.dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Penumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Evaluarea personalului medical a început în urmă cu câteva zile și se va desfășura pe parcursul a două săptămâni. Va fi stabilit un eșantion aleatoriu dar reprezentativ, din toate compartimentele spitalului, care va fi invitat să completeze mai multe chestionare. În același timp, participanții la studiu vor avea întâlniri personale cu psihologul unității sanitare pentru a identifica situațiile particulare pe fiecare secție și compartiment și găsirea de soluții pentru îmbunătățirea calității vieții și a stării psihoemotionale a personalului medical.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

1 Comments
Gepeto 10 februarie 2021
La ce moaca de conservă expirata ai..... M-a mira ca nu te-au verificacat pana azi.