Ca să ajungi în rândul satelor europene nu e de ajuns să te afli pe Bătrânul Continent…

voiteg 9

Ca să ajungi în rândul satelor europene nu e de ajuns să te afli pe Bătrânul Continent, ci trebuie să ai, pe lângă drumuri asfaltate, și un minim de utilități. Prin acest minim se înțelege mai ales existența sistemului de alimentare cu apă și a rețelei de canalizare, dotată cu stație de epurare.

Comuna timișeană Voiteg îl are și… încă nu. Dacă în localitatea-reședință a acesteia curge apă potabilă la robinetul din aproape fiecare casă, acest lucru nu se întâmplă și în satul aparținător Folia, unde există doar cișmele stradale.

Localitatea Voiteg, de asemenea, are canalizare funcțională, chiar dacă uneori cu sincope, 300 de gospodării fiind deja branșate. Dar, până a fi conectate toate casele, mai e… Aceasta, cu toate că rețeaua se termină cu câte un cămin în fața fiecăreia dintre ele, aflat la doar 1,5 metri de poartă.

Trebuie spus și că administrația locală este beneficiara unui proiect de extindere a rețelei de apă potabilă în reședința comunei, acesta fiind finanțat de guvern cu aproape trei milioane de lei, prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Prin acest proiect se va face o extindere a sistemului, dar și modernizarea lui, respectiv înlocuirea conductelor metalice vechi cu altele din plastic. De asemenea, și operatorul regional Aquatim, care asigură serviciul acestor utilități în comuna Voiteg, are în plan o investiție similară.

În satul Folia, însă, introducerea utilităților este cu multe semne de întrebare, populația de aici (circa 400 de locuitori) fiind constituită în special din vârstnici cu venituri modeste, puțini dintre ei fiind dispuși să se racordeze la apă sau canalizare. Iată că și utilitățile au o poveste a lor, de care e bine să se țină seama…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns