Bugetul pentru subvenționarea asigurărilor agricole e generos, dar interesul fermierilor e firav

CCIAT prezentare asig 3

Apetenţa fermierilor pentru asigurarea culturilor e încă scăzută, cu toate că fenomenele meteorologice violente s-au înteţit.

După mulţi ani, fermierii români au la dispoziţie, totuşi, o formă de subvenţionare a primelor de asigurare, ba încă un ajutor consistent, provenit în cea mai mare parte din fonduri europene, fiind vorba de procente care pot acoperi 55 sau chiar 70 la sută din valoare, în funcţie de dimensiunea economică a exploataţiei.

Există interes pentru această formă de sprijin?

Ei bine, aproape deloc! În întreaga Regiune Vest, adică pe cuprinsul judeţelor Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, doar 15 exploataţii (dintre care 11 sunt timişene) au aplicat pentru sprijinul prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală, valoarea totală a sprijinului solicitat fiind de mai puțin de 15.000 de euro. Asta în condițiile în care bugetul național pentru sesiunea deschisă în aprilie, și care se va încheia în 30 noiembrie, este de aproape 42,8 milioane de euro, după cum aflăm de la Iulian Bucătaru, director adjunct al Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţilor Rurale (CRFIR) Vest Timişoara.

„Se constată o deteriorare a condiţiilor meteorologice, lucru care ar trebui să-i facă pe fermieri să se gândească de trei ori, ca să mă exprim aşa, la asigurarea culturilor şi la obţinerea unei prime între 55 şi 70 la sută, în funcţie de coeficientul SO, care indică dimensiunea economică a exploataţiilor”, susţine Iulian Bucătaru.

Trebuie spus, în același timp, că puține societăți de asigurări doresc să lucreze cu agricultorii. În momentul de față, de pildă, doar patru cmpanii de profil și-au pliat oferta pe condițiile pe care le oferă submăsura 17.1.

Oportunităţile au fost prezentate  pentru agricultorii timişeni interesaţi

Încercarea de a impulsiona atragerea unor sume importante pentru asigurarea culturilor agricole din Banat este motivul pentru care Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş (CCIAT), împreună cu CRFIR Vest Timişoara, Omniasig şi Transilvania Broker, au pus la cale un eveniment de informare (foto) desfăşurat ieri, la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara. Reprezentanţii organizaţiilor respective au oferit detalii privitoare la submăsura 17.1, pentru câteva zeci de fermieri care au luat parte la prezentarea intitulată „Sunt fermier, sunt asigurat”.

Submăsura 17.1 – „Prime de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor” oferă un sprijin nerambursabil despre de 70 la sută din valoarea primei de asigurare eligibile și plătite efectiv, în cazul fermelor cu dimensiunea economică de până la 12.000 SO (coeficient care se calculează în funcţie de suprafeţe, culturi, respectiv rase şi număr de animale), iar cele mai mari pot obţine 55 la sută.

Linia de finanţare e parte integrantă a Programului Național de Dezvoltare Rurală. Riscurile eligibile în cadrul acestei linii de finanțare sunt fenomenele climatice nefavorabile, mai exact seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară, ploile torențiale sau precipitațiile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, tornada sau uraganul, dar și infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor.

Participanții la evenimentul de ieri avut, de asemenea, prilejul să afle amănunte despre o aplicație avansată a Next Farm, axată pe eficientizarea activității fermelor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *