Bugetarii, noua clasă de privilegiați

Noi deconturi pentru comunele timișene

Oropsiți, ani în șir, din cauza zgârceniei cu care statul le-a plătit prestațiile din domenii foarte importante de activitate – asistență medicală și socială, învățământ, administrație – bugetarii au devenit, în ultima vreme, noua clasă de privilegiați ai României.

Dacă ai prins un loc de muncă la stat te poți considera un om realizat, fiindcă, pe lângă stabilitatea pe care o oferă astfel de locuri de muncă, salariile au devenit unele mai mult decât respectabile, în comparație cu cele din economia reală. Uitate sunt vremurile în care bugetarilor li s-au impus diverse curbe de sacrificiu, cum ar fi reducerile de personal ori reducerile cu 25 la sută din salarii.

CITEȘTE ȘI: Soţul timişorencei Nicoleta Voica este acuzat că i-a făcut avansuri unei alte cântăreţe

Conform Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), după ce în 2017 s-a înregistrat o creştere de peste 15 la sută a câştigurilor salariale din economie, trase în sus mai ales de majorările repetate ale lefurilor din sistemul bugetar, anul acesta ar trebui să ne aşteptăm la avansuri ceva mai reduse ale salariilor nete.

CITEȘTE ȘI: Se schimbă legea! Șoferii pot rămâne fără permis dacă nu respectă această obligație

Câștigul salarial mediu net din acest an ar fi de 2.614 lei, cu doar 11 la sută peste nivelul din 2017 (2.355 de lei). Din cauza inflației, creșterea reală va ajunge doar la ceva mai mult de cinci procente, comparativ cu cea de anul trecut, care s-a ridicat la 13,6 la sută.

Totuși, media pe 2018 va fi trasă în sus puternic de majorările salariale de până la 25 la sută primite de bugetari la 1 ianuarie şi de tranşa a doua de majorări salariale pentru medici, care a avut loc în martie.

Țară, țară, vrem să lucrăm la stat

CNP a calculat pentru comparaţia salariilor bugetari versus angajaţi în privat doar brutul. Astfel, dacă în 2017 brutul mediu la stat era de 3.932 de lei, uşor peste cel de 3.071 de lei din sectorul concurenţial, în 2018, se estimează un brut mediu la stat de 5.257 de lei, în timp ce în privat câştigul salarial mediu avansează la doar 3.923 de lei.

Prognoza pentru angajaţii statului exclude forţele armate si personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.), pentru că, dacă i-ar include, decalajul ar fi și mai mare.

Salariile medii încasate de salariaţii din sectorul public le-au depăşit pe cele din mediul privat în fiecare an din 2007 încoace.

Doar în anii de criză s-a redus ecartul dintre salariile din privat şi cele ale bugetarilor.

În 2011, salariile de la stat le devansau cu doar 14,36 la sută pe cele din privat.

Din 2012, în schimb, ecartul dintre salariile medii de la stat şi cele din mediul privat a început din nou să se adâncească, pentru a ajunge, în 2014, la o diferență de 24 la sută. În acest an, după creșteri consistente, decalajul este de 34 la sută.

Cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 22 la sută în 2017, fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016, precum și de creșterile salariale acordate anul trecut.

Este vorba despre creșterea cu 15 la sută a salariilor din sănătate și din educație de la 1 ianuarie 2017 și despre personalul plătit din fonduri publice din instituțiile şi autoritățile publice ale administrației publice locale care a beneficiat de majorarea cu 20 la sută începând cu 1 februarie 2017.

 

Cum stăm în mediul privat

 

Salariații care lucrează la firme private nu au avut parte de atât de mult noroc față de cei de la stat, aceștia fiind dezavantajați și de trecerea constribuțiilor de la angajator la angajat, o măsură care, neașteptat pentru un guvern de stânga, i-a lăsat pe cei care muncesc la cheremul patronilor.

În 2018, conform CNP, din totalul de 5.138.000 de angajați români, 918.000 lucrează în sectorul bugetar (fără armată, SRI și alte instituții asimilate), iar restul de 4.220.000, în sectorul concurențial.

Cu alte cuvinte, ultimii doi ani au mulțumit, în mare măsură, o cincime din angajați, restul trăind cum le-a fost norocul.

Vestea bună este că salariul minim brut pe economie a urcat la 1.900 de lei, ceea ce înseamnă că nimeni nu poate pleca la sfârșit de lună, cu mai puțin de 1.162 de lei pe cardul bancar sau în buzunar. Dar, conform datelor Blocului Național Sindical, la 31 martie 2018, erau înregistrate 2.196.895 de contracte de muncă cu timp complet cu salariul de încadrare egal cu salariul minim, adică 41,13 la sută din total.

 

Administrația e baza

 

Să luăm în considerare salariile funcționarilor publici de la, de exemplu, Consiliul Județean Timiș. Cel mai mic salariu brut pentru un angajat cu studii medii din cadrul aparatului de specialitate este al unui referent debutant, cu studii mediii, care ajunge la 3.230 de lei (1.901 lei net).

Cel mai mic salariu brut pentru persoana angajată ca îngrijitor (studii medii sau generale) este de 2.831 de lei (1.680 net), iar un șofer (tot studii medii sau generale) cu cea mai mică clasă de salarizare primește 3.838 de lei (2.245 în mână).

Cam așa stau lucrurile prin toată administrația, iar la aceste salarii frumușele se adaugă sporul de vechime, creșterea numărului de zile de concediu de odihnă proporțional cu anii munciți, eventuale tichete de vacanță, zile libere cu adevărat de sărbători și, nu în cele din urmă, stabilitatea locurilor de muncă.

Ca să mai dăm un exemplu aflat la îndemână, am putea menționa că, anul trecut, salariul lunar net al unui polițist local din Timișoara s-a ridicat la 2.838 de lei, la care s-a adăugat o normă de hrană de 952 de lei lunar, ceea ce înseamnă că în acest domeniu poți mânca de 32 de lei zilnic, în timp ce prin alte părți te mulțumești cu 10-15 lei și doar în zilele lucrătoare.

Partea frumoasă este că norma de hrană se încasează de întreg aparatul instituției, chiar și de cei care au doar activitate de birou. Poftă bună!

În mediul privat se aud lucruri bune doar despre salariile din IT, în rest, sumele cu care angajații pleacă acasă să-și întrețină familiile nu sunt prea generoase.

Un lucrător la unul din hypermarket-urile de origine germană primește, din martie 2018, 2.800 de lei lunar (1.663 net), un venit care include tichetele de masă și tichetele-cadou oferite de Crăciun și Paști.

La celălalt hypermarket german, cel mai mic salariu net este de 1.485 de lei lunar, dar la acesta se adaugă tichete de masă în valoare medie lunară de 315 lei, adică ceva mai bine ca dincolo.

Anunțurile pentru angajări de vânzătoare, de exemplu, promit salarii nete de la 1.600 de lei. Alte anunțuri, pentru muncitori necalificați, cu muncă în trei schimburi și tichete de masă pentru fiecare zi lucrată, oferă 2.631 de lei brut (1.569 în mână). Și, să nu uităm, angajații din mediul privat sunt majoritari.

 

Spuma privilegaților

 

Există și salarii în România pe care și instituțiile de statistică și prognoză se tem să le pomenească.

Aici intră salariile și sporurile lucrătorilor din structurile de forță ale statului, dar și cele din justiție, care au ajuns la sume dătătoare de amețeli oamenilor de rând, în beneficiul cărora aceste instituții lucrează.

Vorbim de echivalentul câtorva mii de euro, ceea ce e un salariu normal în vest, dar foarte mare în România. Lor li se adaugă aleșii neamului, bugetari de lux și ei, care și-au aranjat ceva pensii speciale, pentru ei și pentru primarii care le-au făcut campanie.

Până la urmă, ce-i rău în a avea bugetari bine plătiți?

Mai nimic, doar că și pretențiile cetățenilor la servicii publice de calitate ar trebui de-acum să crească, ceea ce omul de rând, prins între traiul de la o lună la alta și aroganța noii aristocrații „de stat” nu prea apucă să facă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “Bugetarii, noua clasă de privilegiați

  1. nu ar fi nimic ,vorba dvs. ca au salarii mari ,dar ce facem cu,calitatea serviciilor ,aspect ce se gaseste si mai pregnant in celelalte activitati enumerate de dvs. sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi in instanta ,ca mori cu adevarul de gat ,daca nu ai si bani…etc

    1. dragule … faptul ca sunt salarii mari cum spuneti voi nu inseamna ca omul e om – poti sa-i dai 2,000 sau 20,000 ca tot rahat cu ochi e! asta nu inseamna ca la stat nu se munceste … fireste, daca nu cumva ai spate POLITIC!

      Asa ca, la urmatoarele alegeri nu mai pune stampila pe unu care nu e rob, ci inROBeste …

      1. Banii nu sunt produsi la stat, ci in mediul privat, toti banii bugetarilor provin de la privat, fiindca cei de la stat nu produc nimic, activitatile lor sunt in mare parte administratie locala si securitate, nu crestere economica .Faptul ca cei de la privat au salarii mai mici este o forma de socialism si\sau parazitism.Spre deoserbire de ce a spus aceasta ziarista, situatia este foarte, foarte proasta ! De asta vor pleca foarte multi muncitori privati, din cauza ineptiilor multor bugetari care doar cer si cer mariri, iar banii vor fi pe spatele celor de la privat, statul si banca nu produc nimic, ei doar acapareaza acest capital. Aceste salarii parazite si nejustificate sunt motivul pentru care pleaca multi tineri din tara, aici nu este vorba de noroc, ci de „redistribuirea venitului” de dragul voturilor ! Si scuteste-ma cu munca ta in „sectorul public”, toata lumea merge acolo din cauza „stabilitatii” salariilor umflate, program mult mai liber, fiindca ei nu lucreaza la fel de strict, eficient si de mult, banii lor vin din taxe, nu din productie, vanzari etc.Asa ca obligativitatea muncii si strictetea nu este nici pe departe la fel de mare, de asta se inghesuie toti acolo, motiv pentru care vor pleca din ce in ce mai multi din tara, timp in care multe orase vor intra in insolventa, cum se intampla acum in Ploiesti .Iar omul nu e „rahat cu ochi”, iar banii nu se arunca ca apa in tarana, banii ori vor fi echitabili ,ori va creste nivelul de saracie.Lipsa unui sistem bazat pe echitabilitate, in favoarea unuia baza pe privilegii si socialisme, este sursa tuturor problemelor noastre si a coruptiei politice prin voturi usor de acaparat pe baza de „daruri” ce provin din buzunarul celor de la privat.Dar asta nu va fi pentru mult timp, banii deja nu mai sunt .

  2. ca sa vedeti cat de imbecili sunteti cand afirmati ca 1901 lei este un salar EXTRAMEGASUPERGIGANTIC, puneti mana si mai documentati-va –- „Începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri și alte adaosuri, se stabilește la 1.900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, în medie, pe lună, în anul 2018, reprezentând 11,40 lei/oră” – prevede HG.” –- si apoi problema e la PRIVAT, NU la STAT! Companiile si MEGA companiile pe care le tot umflati in pene platesc salarii mizere pentru a-si maximiza profitul si a-l scoate din tara –- ITistii sunt scutiti de la plata unor taxe, de aceea au salarii mai mari!

    Acum, comparati salariul minim din … ENEL – sef serviciu investii linii de inalta tensiune – ~3,400 lei NET, vs. Director General Enel Energie – 50.000 EURO …

    Morala: Nu mai scrieti TAMPENII ….

    1. Domnule dRobu, nu am afirmat nicăieri că 1901 lei este un salariu grozav, este minimul NET pe care îl primește un angajat începător, cu studii medii, la CJT. HG citată de dumneavoastră se referă la salariul minim BRUT, care duce, așa cum am și scris, la un salariu minim NET de 1.162 de lei. Mai citiți, că aveți mare nevoie.
      În privința apelativului „imbecili”, vă amintesc că internetul (inclusiv comentariile) este spațiu public, așa că astfel de insulte s-ar putea să vă coste.

    2. Vă atrag atenția și cu privire la expresia „Nu mai scrieți tâmpenii”. Ar fi de dorit să vă păstrați în limitele unui limbaj civilizat. Dacă puteți, desigur.

  3. Doamna ziarista, mai documenteaza-te. Salarii marite au numai unii bugetari, nu toti. Ca ziarist, care vrea sa publice stiri nu ar trebui sa nu cunoasteti faptul ca” SI IN PRIVAT SI LA BUGETARI, CEI CE MUNCESC AU SALARII DE MIZERIE IAR CEI DE LA BIROU DEPASESC LIMITA BUNULUI SIMT” Daca dumneavoastra credeti ca un salar brut de 1940 de lei este un privilegiu, atunci cred ca nu stiti ce-i ala privilegiu!

    1. Bună ziua, domnule Gheorghe. Nu-mi amintesc să ne cunoaștem, astfel că nu înțeleg de ce folosiți persoana a doua singular când îmi scrieți. Eu am utilizat date din surse oficiale și nu am afirmat niciunde în articol că un salariu brut de 1.940 de lei este un privilegiu. Dacă dumneavoastră aveți alte informații cu privire la salariile din mediul bugetar, vă rugăm să ni le puneți la dispoziție și să vi le asumați, cu nume și prenume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *