Breviar fiscal: modelul declarației unice / microîntreprinderile vor putea deduce sponsorizări / veniturile din străinătate trebuie declarate până în 15 iulie

anaf 5

Modelul declarației unice

A fost publicat, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în Monitorul Oficial, modelul declarației unice pentru persoanele fizice. Documentul înlocuiește șapte declarații utilizate până acum și este denumit „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (formularul 212).

Se folosește pentru declararea veniturilor realizate în anul 2017 de persoanele fizice și a impozitului pe venitul estimat și a contribuțiilor sociale, începând cu anul 2018. În acest an poate fi depus și în formatul pe hârtie, iar din anul următor, exclusiv în format electronic (prin intermediul Spațiului privat virtual sau e-guvernare.ro). Pentru 2018, termenul de depunere este 15 iulie, apoi, din 2019, va fi 15 martie. Versiunea electronică a formularului 212 urmează a fi finalizată la 16 mai 2018.

 

Microîntreprinderile vor putea deduce sponsorizări

Guvernul a aprobat printre alte modificări fiscale și posibilitatea ca microfirmele să deducă sponsorizările făcute în favoarea ONG-urilor sau a bisericilor, ceea ce prevederile din prezent ale Codului fiscal nu permit.

În actul normativ se spune că microîntreprinderile care efectuează sponsorizări pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20 la sută din impozitul pe venituri datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile.

 

Veniturile din străinătate trebuie declarate până în 15 iulie

Persoanele fizice care au obținut în 2017 venituri în străinătate au obligația de a le declara la Finanțe, până la 15 iulie 2018, conform noului mecanism de declarare și plată. Declararea se face prin intermediul declarației fiscale unice (212), care înlocuiește fromularul 201, folosit până acum. Noul mecanism este reglementat prin OUG nr. 18/2018, acesta prevăzând obligația contribuabililor care obţin venituri din străinătate de a le raporta prin declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 15 martie a anului următor celui de realizare a venitului, precum și de a efectua calculul și plata impozitului datorat, în cadrul aceluiași termen, cu luarea în considerare a metodei de evitare a dublei impuneri.

Contribuabilii care vor depune fomularul 212 sunt, conform Ordinului ANAF nr. 888/2018, persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România, și persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condițiile de rezidență din Codul fiscal și care realizeză venituri din străinătate, supuse impozitării în România, cum ar fi cele din profesii liberale, activități de producție, comerț și prestări de servicii, drepturi de autor, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, piscicultură și silvicultură, dividende și dobânzi, premii, jocuri de noroc și pensii.

Contribuabilii pot fi impuși în statul în care obțin veniturile, caz în care acestea vor fi scutite de impozit în România. Ordinul ANAF nr. 888/2018 precizează obligația contribuabilului de a anexa la declarație documentele justificative privind venitul realizat și impozitul plătit, eliberate de autoritatea competentă din țara în care s-a obținut venitul și cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *