Bolnavii cronici au nevoie acută de medicamente

sida 2

Federația UNOPA solicită autorităților implicare și responsabilizare pentru prevenirea întreruperilor de tratament pentru pacienții cu HIV.

”Anul 2018 a fost un an cu mai multe probleme legate de accesul la tratament al pacienților, în comparație cu anii anteriori.

CITEȘTE ȘI: Ce au descoperit legiştii pe trupurile poliţistului şi al iubitei sale, găsiţi morţi în casă la Oraviţa

S-au cumulat în a doua parte a anului mai mulți factori care au generat întreruperi de tratament în unele județe, pornind de la întârzierile în bugetarea programului național, lipsa unui acord cadru național pentru achiziția de medicamente, procedurile infernale de achiziții și chiar exportul paralel.

Stresul pentru pacienții aflați în situația de a întrerupe tratamentul sau a merge din trei în trei zile la spital pentru tratament a fost unul groaznic.

Situația asta nu mai poate continua, cerem autorităților implicare și responsabilizare pentru prevenirea întreruperilor de tratament pentru pacienții cu HIV.

CITEȘTE ȘI: Un tânăr din județul Gorj s-a răsturnat cu BMW-ul la Timișoara

E nevoie de buget suficient încă de la începutul anului, e nevoie de stocuri permanente de medicamente în fiecare spital, e nevoie de acțiuni preventive pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple în anii următori!”, a precizat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Potrivit acestuia, s-au înregistrat, în a doua parte a anului, perioade de la câteva zile până la trei săptămâni în care o parte dintre pacienți nu au primit tratamentul antiretroviral de la spitalul la care erau arondați, din cauza lipsei din farmacia spitalului a unuia sau mai multor medicamente.

Cauzele principale ale acestor situații au fost: un buget insuficient alocat la începutul anului, doar până în luna august, împărțit pe patru trimestre în filele de buget; întârzierea rectificărilor bugetare; procedurile de achiziții birocratice și pe durată foarte lungă; distribuitori care nu au onorat comenzile etc.

CITEȘTE ȘI:Ofertă de nerefuzat: proprietarul unui bloc aflat la un pas de demolare a scos apartamentele la vânzare

Câteva sute de pacienți au fost afectați de probleme, unora dintre ei li s-a schimbat schema de tratament, o parte dintre ei au fost salvați prin donații de la pacienți din țară și străinătate, o parte au fost nevoiți să întrerupă o perioadă administrarea tratamentului.

Unul din aproximativ 50 de cazuri noi de HIV/SIDA diagnosticate în acest an provine din județul Timiș.

Conform datelor Compartimentului pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România, la 30 septembrie, erau în viață 15.503 persoane infectate HIV/SIDA, dintre care 489 de cazuri noi, nouă în Timiș.

În ceea ce privește tendința privind calea de transmitere a infecției, anul acesta a predominat contactul heterosexual în peste 60 la sută din cazuri.

Aproape un sfert din cazuri au fost înregistrate ca urmare a actelor de tip homosexual (care manifestă un trend ascendent, în urmă cu 12 ani procentul fiind de circa patru la sută).

Totodată, potrivit statisticilor, în primele nouă luni ale acestui an, 116 pacienți au pierdut lupta cu boala.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *