„Black friday” pentru hoţii din mall-uri din Timişoara. Se folosesc tehnici sofisticate de dezactivare a alarmelor, în complicitate cu firmele de pază!

Într-o perioadă în care mai toată lumea aleargă după chilipiruri de „Black friday”, conceptul promovat de marii comercianţi începe să fie preluat şi la alte niveluri. S-a mers atât de departe încât până şi hoţii din magazine operează acum mult mai intens, tocmai pentru a nu scăpa „supraofertele” de sezon. Lăsând gluma la o parte, putem vorbi de un fenomen îngrijorător, cu metode tot mai sofisticate şi cu reţele bine puse la punct.

Două categorii de hoţi

Momentul preferat al infractorilor se dovedește atunci când este aglomeraţie în magazin. De aceea, în perioada de „Black friday”, când magazinele sunt pline de clienţi, e liber şi la furtişaguri.

CITEŞTE ŞI: Nu e banc! Poliţiştii din dosarul „Mită la Rutieră” au UITAT tehnica de ascultare deschisă în timp ce vorbeau despre ȘPAGĂ

Practic, din ceea ce spun unii angajaţi ai magazinelor, de sărbători şi de „Black friday” se fură cel mai mult. Nu toţi sunt prinşi şi aici se pot face cele mai multe comentarii. Sunt două categorii de hoţi.

Primii dintre ei provin de la periferia societăţii, persoane care sunt uşor de recunoscut, „după haine, după port”, fiind în general tineri cu situaţie materială precară. De regulă, aceştia sunt prinşi, în special datorită camerelor de luat vederi şi a sistemelor de siguranţă.

furt1

Există însă şi o altă categorie mult mai sofisticată, din care fac parte persoane aparent respectabile (foarte multe sunt femei), bine îmbrăcate, care se pretind clienţi serioși și largi la pungă. Aceştia ştiu să evite camerele de luat vederi şi au chiar metode specifice de înlăturare a sistemelor de siguranţă montate pe produse.

Cele mai căutate sunt hainele scumpe, „de firmă”, ale căror sisteme sunt acoperite cu staniol, pentru a nu se declanşa alarma atunci când trec prin faţa caselor de marcat. Sunt infractori şi mai bine instruiţi, care, prin tehnici speciale, reuşesc chiar să scoată sistemele de siguranţă de pe produse fără a lăsa nici cel mai mic semn. Singurele sisteme care mai pun probleme şi care au început să fie implementate de magazinele mai de anvergură sunt cele cu vopsea, care lasă urme vizibile atunci când se încearcă demontarea lor.

Unii agenţi de securitate, membri ai reţelelor de furt

Infractorii sofisticați sunt, de cele mai multe ori, mână în mână cu unii agenţi de securitate. Aparent, cei de la pază trec drept oameni foarte conştiincioşi şi reuşesc să înşele vigilenţa responsabililor de magazine. Pentru a le câştiga încrederea, ei sunt foarte activi atunci când vine vorba de depistarea hoţilor din prima categorie (cei de la periferia societăţii), pe care îi prind în proporţie de aproape sută la sută.

Acestea sunt, de fapt, şi cazurile semnalate cel mai adesea la poliţie, comunicatele abundând în furturi de alimente şi de cosmetice din magazine. Atunci când se fură marfă mai scumpă (haine de firmă sau electronice), făptaşii nu mai sunt atât de repede depistaţi de agenţii de securitate, fapt ce creează suspiciuni îndreptăţite.

„Cum de firmele de pază îi prind pe cei care fură un salam şi nu îi văd pe cei care sustrag un laptop?”, se întreabă personalul din magazine, care se confruntă, la fiecare inventar, cu pierderi uriaşe, tocmai datorită furturilor. S-a ajuns ca aceste pagube să fie imputate angajaţilor, care au devenit, astfel, şi agenţi de securitate, numai să nu le fie diminuate salariile.

„Deja am început să recunoaştem profilul unui hoţ şi toată lumea intră în alertă când avem un intrus în magazin, mai ales dacă suspectăm că ar fi şi în legătură cu unii agenți de pază. În perioada aceasta e cel mai greu, că e „Black friday” şi vin şi sărbătorile. Ne aşteptăm să fie şi hoţi mai mulţi”, spune un angajat de la un magazin de fiţe dintr-un mall.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “„Black friday” pentru hoţii din mall-uri din Timişoara. Se folosesc tehnici sofisticate de dezactivare a alarmelor, în complicitate cu firmele de pază!

Lasă un răspuns